Jelenlegi hely

Kétszer ugyanott, és mégis máshol

Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója
Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója
„Ez volt a privatizációs fénykor, kellettek a tanácsadók, a bonyolult üzleteket menedzselő szakemberek”

 

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba – mondta Hérakleitosz görög filozófus. Közben ugyanis változik a víz összetétele, bár a folyó ugyanaz, mégis egészen más. Így vagyok én az AutoWallis-szal. Másodszor vezetem, a közben eltelt években azonban a vállalat átalakult. Nagyon.

A legjobbkor végeztem a közgazdasági egyetem pénzügyi szakán, az 1990-es évek közepén. Nagy külföldi cégek jöttek be, magyar vállalatokat vásároltak, tranzakciók sokasága realizálódott.  Ez volt a privatizációs fénykor, kellettek a tanácsadók, a bonyolult üzleteket menedzselő szakemberek. Akkor dolgoztam először a Wallis-szal, több projektet irányítottunk közösen.

2000-ben hárman együtt távoztunk munkahelyünkről, hogy a Wallisnál a gyakorlatban is kipróbáljuk, mit érnek a tanácsaink, tudunk-e operatívan is céget vezetni. Tudtunk. Hat évig maradtam az autós csoportnál, kezdetben pénzügyi igazgatóként, majd vezérigazgatóként. 2006-ban újra „elcsábultam”. Akkor arra voltam kíváncsi, a piacon szerzett üzleti ismeretek mit érnek az állami szektorban. Az MFB égisze alatt megalapítottam a MAG Zrt-t, hat olyan közreműködői szervezetet vontunk egybe, amelyek az európai uniós pályázatokkal dolgoztak. Negyven évesen ismét váltottam. Ezúttal újra tanulás következett, egy évre kimentem az USA-ba, hogy a közpolitikai ismereteimet fejlesszem. Amikor visszajöttem, ismét új területet próbáltam ki: kockázati tőkebefektetésekkel, startupokkal foglalkoztam.

Egy befektetés kapcsán beszélgetve 2018-ban újra összeakadtam a Wallis autóscégeivel. Bonyolult tranzakciós és jogi akció kezdődött, melynek során a Wallis megvette a Budapesti Értéktőzsdén lévő kis vagyonkezelő céget, az Alterát, majd az autós cégeit ebbe integrálva, nevet változtatva, AutoWallis néven immár tőzsdei cégként működött tovább. Ekkor, 2019-ben jöttem vissza a vállalkozáshoz, a közösen kialakított új stratégiát megvalósítani. Első utam a csoportba tartozó cégekhez vezetett, hogy bemutatkozzam, én leszek az új vezérigazgató. Kellemes meglepetés ért: a munkatársak 80 százalékát ismertem, ők is engem. Így rögtön tudtam, van kire számítanom.

A következő évtizedek fundamentális változásokat indítanak el az autóiparban, Terjed az elektromos autózás, az internet beépül a kocsikba, az autómegosztók új felhasználókat teremtenek. Mindez átrendezi a jövőt, egész Közép-Kelet-Európában, működésünk területén. Vállalatunk proaktívan bekapcsolódhat ebbe a folyamatba. Van kompetenciánk, szakértelmünk, tőkénk hozzá, de még a banki háttér is adott. Szerencsés konstelláció, ritkán jön ez össze.

Jó volt visszajönni a céghez. Pedig egészen más, mint amikor elmentem. Mégis úgy éreztem, hazajöttem. Az emberek miatt is. És az izgalmas, jövőt alakító munka miatt.