Jelenlegi hely

Két jól időzített pofon

Kósa Erika, a Kósa Erika Akadémia tulajdonos-ügyvezetője
Kósa Erika, 365 üzleti történet
"Normális vagyok én?  A gyereknek időt kell kérnie tőlem? Az anyától?! Egy pillanat alatt magamhoz tértem, ismét átrendeztem az életem. Még jókor. Nekem szerencsém volt…"

 

Két lányom van, Petra és Dominika. Már mindketten nagyok. Sokat köszönhetek nekik.

Amikor Petra még kicsi volt, 3-4 éves, én már egy osztrák cégnél biztosításközvetítéssel foglalkoztam. Ő még ovis volt, amikor én már magas vezetői beosztásban dolgoztam. Össze-vissza volt szabadnapom. Ilyenkor a lányommal görbe napot tartottunk, azaz nem ment óvodába, állatkertbe mentünk, vagy kirándultunk. Egyik alkalommal – jól emlékszem, kedd volt akkor – szóltam neki, hogy készülhet az újabb görbe napra. Azt hittem, ujjongani fog, látványosan örülni. Ehelyett csak annyit mondott: „Anya, én nem akarok veled lenni!” Döbbenten kérdeztem, miért nem? „Amikor velem vagy, akkor is mindig telefonálsz” – mondta Petra. Elmagyaráztam, hogy ezt érte is teszem, hogy legyen pénz szép ruhára, szép cipőre, s hogy mindenhová elmehessünk, ahová csak szeretne… „Nem kell szép ruha, nekem anya kell!” – hangzott a dacos válasz, már-már toporzékolva.

 Mintha kést forgattak volna a szívemben: mit ér a fényes karrier, ha nem vagyok a gyerekem mellett, amikor ő ezt szeretné? A férjem hozza-viszi az óvodából, ő altatja, mert én későn érek haza. S hiába főzök éjjel, ezt a gyerek nem értékelheti, hiszen már alszik. Huszonéves voltam akkor, tele ambícióval, vehemens elképzelésekkel a jövőről… Egy pillanat alatt kijózanított ez a „pofon”: nem a munkát, a gyereket kell első helyre tennem… Átrendeztem az életem: hetente legalább 3-szor hazaértem a fürdetésre, az esti mesére. Szerencsére, még időben váltottam…

A másik lányom, Dominika is óvodás volt, nagycsoportos, amikor egyszer a határidőnaplómat lapozhatta. Kérdezte, mik azok a bejegyzések az egyes oldalakon. Mondtam, időpontok, megbeszélések, bácsikkal, nénikkel. A lányom továbbkérdezte: és el is mész a megbeszélésekre? És nem késel?  Nem, nem, mondtam, ha az ember megbeszél egy időpontot, azt be is kell tartania. „Akkor jó”, mondta a lányom, s előre lapozott a naptárban. Az egyik lapon keresztben, nagy ákom-bákom betűkkel oda volt írva: DOMINIKA.  Te jó ég, a lányom időpontot kért tőlem! S hirtelen végigfutott az agyamon az előző napok zsúfolt programja, egyik megbeszélést követte a másik, késő estig. Akkor már a saját cégünket építettem. Jól ment az üzlet.  

Ez a második „pofon” azonban ismét észhez térített. Normális vagyok én?  A gyereknek időt kell kérnie tőlem? Az anyától?! Egy pillanat alatt magamhoz tértem, ismét átrendeztem az életem. Még jókor. Nekem szerencsém volt… De nem minden gyerek jelzi időben, hogy baj van. A felnőtteknek – még akkor is, ha nagyon menő üzletember a szülő – kell a megfelelő fontossági sorrendet felállítani. S ebben nem kerülhet a gyerek elé a munka.