Jelenlegi hely

A jó időzítés és egy nő karrierje

Orgován Katalin, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója  
Orgován Katalin, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója  
„Hosszú másodperceken keresztül csend volt. Már-már kínosan hosszú ideig.  Végül mosolyogva megszólalt a vezérigazgató…”

 

Coco Chanel az egyik példaképem. Amikor színre lépett, nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Egyedi volt a stílusa, a hangja, a megjelenése. A modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbólumává vált. Egyszerű fekete ruhájával, fehér gyöngysorával forradalmasította a divatot. Eltalálta a megfelelő pillanatot.

A nők karrierjében nagy szerepet játszhat az időzítés. Még ma is érdemes erre figyelni. Ha jókor, jó helyen, jót mondanak és jól „fitogtatják” intellektusukat, az nagy lépéssel segítheti őket feljebb a karrierlétrán. De nem szabad ezt elkapkodni, túl sokszor elsütni, lépten-nyomon nyomulni és erőlködni. Egyszerűen csak fel kell ismerni a lehetőséget, hogy mikor jön el a nő ideje. Igen, a nőknek erre is figyelniük kell…

Felsővezetői karrierem kezdetén a Műszaki Könyvkiadó igazgatója kinézett engem helyettesének a COO (operatív vezetői) posztra. Az angol tulajdonosok és a holland vezetők fanyalogtak, hiszen meglehetősen fiatal voltam (34 éves), ráadásul nő. Az se volt nyerő, hogy a műszaki vonalról érkeztem, nem a tartalomfejlesztésről. Ők ez utóbbit preferálták volna. De a főnököm nem hagyta annyiban. Ő erőltetette, hogy én is kimehessek vele egy külföldi beszámolóra, hogy szokjam a légkört, az ottani elvárásokat, közvetlenül szembesüljek az igényekkel. Abban bízott, hogy így lassan mégis megkedvelnek. Elmentem vele, értékeltem, hogy kitart mellettem.

A cég egyfajta stratégiaváltás előtt állt, erről beszélgettek a férfi „nagyfőnökök”. A cégcsoport vezérigazgatója hosszas, közel háromnegyedórás előadást tartott arról, hogyan képzeli az új termékek bevezetését a magyar piacon. Majd miután befejezte, rám nézett és azt mondta: „Katalin, kérem, foglalja össze” (persze angolul).

Pontosan tudtam, hogy eljött az én időm. Ez az a lehetőség, amit meg kell ragadni és nyerni kell. Azt is tudtam, hogy nem szabad sokat beszélni, mert attól megőrülnek a férfiak. Így három-négy lényegre törő rövid mondatban összefoglaltam a hallottakat, a hangomat pedig picit lemélyítettem, mert mint tudjuk, ez valahogy meggyőzőbbé, „okosabbá” teszi az embert. Megfontoltan, határozottan beszéltem, s időben befejeztem. Hosszú másodperceken keresztül csend volt. Már-már kínosan hosszú ideig.  Végül mosolyogva megszólalt a vezérigazgató:„Látják kollégák, pontosan így beszél egy COO!” Megnyertem a meccset. A főnökömnek igaza volt, ott kellett lennem.

Így történt a kinevezésem. Topmenedzser karrierem ezzel elkezdődött.