Jelenlegi hely

Ingatag üzleti terv, egészestés animációs film

Miklósy Zoltán, az Umatik Filmforgalmazó Kft. tulajdonosa, művészeti vezetője
Miklósy Zoltán, 365 üzleti történet
„Minden összeesküdött ellenünk: a zeneszerzőnk rosszul lett, a technika csődöt mondott, nem sikerült kiírni a filmet lemezre. Akkor már 30 órája voltunk talpon.”

 

Egész estés animációs filmet akartam készíteni. Bár majdnem húsz évet eltöltöttem az animációs szakmában, általában csak háttéremberként, alvállalkozóként. Így semmi esélyem nem lehetett arra, hogy ötletemhez állami támogatást kapjak. Ha viszont már lenne legalább egy filmem, akkor már van referenciám. És ha ez a film még nemzetközi fesztiválon is részt venne… Tehát nagyon kellett ez a film.

Kidolgoztunk egy sztorit, ez volt a Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja, és néhány barátommal belevágtunk.  A célunk az volt, hogy az Annecy Nemzetközi Animációs film-fesztiválra meghívják, s onnan indítva bemutatnánk itthon és máshol is. 2012-ben kitűztük a céldátumot, a 2014-es fesztivált, addigra akartunk elkészülni. Illetve már előbb is, hiszen az elkészült filmet ki kellett juttatni a fesztivál vezetőihez, abban a reményben, hogy megnézik, és ha tetszik nekik, meghívnak bennünket.

Két éves intenzív szakasz kezdődött az életünkben. Kilencen dolgoztunk együtt, az utolsó napokban már többen is. A finanszírozást saját pénzből oldottuk meg. Reklámfilmeket vállaltunk, két év alatt 42 reklámot készítettünk el, az innen befolyó pénz ment az álomfilmünkre.

Az utolsó pillanatban – ahogy lenni szokott – minden összeesküdött ellenünk: a zeneszerzőnk rosszul lett, a technika csődöt mondott, nem sikerült kiírni a filmet lemezre. Akkor már 30 órája voltunk talpon. Az utolsó órák a katasztrófa-elhárításról szóltak. A futár szerencsére időben jött, és számomra is rejtélyes módon, de átadtuk a küldeményt.

A következő napok sem voltak könnyűek: arra vártunk, hogy beválogatják-e az animációs fesztivál programjába. Ha igen, jó eséllyel meghívnak más fesztiválokra is, és beindul a gépezet, ami végül odavezethet, hogy máskor már jobb anyagiakkal, állami támogatással is készíthetünk animációs filmeket. Ha nem… Na, erre nem készítettünk forgatókönyvet, pedig illett volna ezt is számba venni, hogy ne legyen túl nagy baj. Mindent egy lapra tettünk föl, az Annecy-i meghívásra…  És megjött! És valóban beindult a fesztiválgépezet: összesen 21 fesztiválon mutathattuk be a „kemény tojás bosszúját”. Volt, ahol nyitófilmként, volt, ahol közönségdíjjal végeztünk. 

Vagyis a terv sikerült: ingatag üzleti tervvel, ám lelkes szakmai csapattal megcsináltunk egy egészestés animációs filmet. És innen tényleg minden könnyebb lett. Így talán második egészestés animációs filmünket – mert hisszük, hogy lesz ilyen -, már komfortosabban, stabilabb anyagi háttérrel készíthetjük. Mert nagydolog, hogy az elsőt rekordidő alatt, saját forrásból megcsináltuk, de ez megismételhetetlen történet. Akkor megkísértettük a lehetetlent. Még egyszer nem szabad. Az már hazardírozás lenne.