Jelenlegi hely

Hongkong szerencsét hozott

Tálos Péter, a PCE Paragon Solutions Kft. (Foxconn) ügyvezető igazgatója
Tálos Péter, 365 üzleti történet
„A tárgyalási pozíció kialakítása legalább olyan fontos, mint a tárgyalási technika”

 

Egy finn cég pécsi vállalatánál dolgoztam az ezredfordulón, kontrollerként (pénzügyi-számviteli vezetőként). Egyre több nemzetközi feladatot kaptam, élveztem a munkát. Egyik nap felhívott a cégcsoport kontrollingvezetője, s azt kérdezte, lenne-e kedvem Hongkongban dolgozni? Azonnal igent mondtam, bár azt se tudtam, miről van szó.

Mint kiderült, a könyvvizsgálók jelezték, még záradékkal sem fogadják el az ázsiai régió konszolidált beszámolóját, annyi hiba van benne. Márpedig ha az egyik régió beszámolója auditálatlan marad, akkor az egész cégcsoport beszámolóját sem fogadja el a könyvvizsgáló. Nagy baj lett volna ez egy tőzsdei cég számára. Ezt kellett rendezni.

A cégvezetés szeretett volna velem egy féléves szerződésben megállapodni, mielőtt elindulok Ázsiába. Ezt nem fogadtam el. Egyrészt azért, mert félév kevésnek sok, soknak meg kevés, másrészt azt gondoltam, ha azelőtt egyezkedem, hogy bizonyítottam volna, sokkal kisebb a mozgásterem. Két hónap állt rendelkezésre a probléma megoldására, ezért azt ajánlottam, két hónapra állapodjunk meg, aztán tárgyaljunk újra: ha nem sikerül rendezni a sorokat, nincs miről beszélni, ha igen, akkor más pozícióból tudok egyezkedni.  Erre az időre annyival kértem csak több pénzt, amennyivel a kinti élet került többe. Megegyeztünk.

31 éves voltam akkor, nagy teherbírású. Különösen izgatott, hogy a problémát előttem már több amerikai és finn globális felsővezezető kolléga is próbálta megoldani – eredménytelenül. Tisztáztam a könyvvizsgálókkal, milyen feltételek mellett hajlandóak aláírni a beszámolót, és nekiálltam. Szinte éjjel-nappal dolgoztam.  És sikerült!  A következő két hónapban az összes feltételt teljesítettük a helyi kollégák segítségével.

Az történt, amire számítottam: nagyon jó feltételeket kínáltak a folytatásra. Megállapodtunk. Én lettem az ázsiai régió adminisztrációért felelős igazgatója, amibe természetesen a pénzügy-számvitel felügyelete is beletartozott, ezzel biztosítva, hogy hasonló helyzetbe a cég még egyszer ne kerüljön. Első lépésként egyéves szerződést írtam alá azzal, hogy a lejáratkor hosszabbítunk.

Nem rajtam múlt, hogy nem dolgozom Hongkongban a mai napig… A finn cégcsoportot ugyanis nemsokára megvette a tajvani Foxconn. A felvásárlást követően néhány hónapig a shenzheni központban dolgoztam, majd  – egy háromhónapos texasi kitérővel – a cég Magyarországon épülő új gyárában folytattam. 2007 decemberében lettem az akkor alapított Foxconn leány – a PCE Paragon Solutions Kft. – ügyvezető igazgatója. Ma mindhárom Magyarországon működő Foxconn-vállalat működéséért felelek ügyvezetőként.

A történet tanulsága számomra, hogy a tárgyalási pozíció kialakítása legalább olyan fontos, mint a tárgyalási technika.