Jelenlegi hely

Hogyan mentett meg 40 millió forintot az összefogás?

Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke
Karsai Béla, 365 üzleti történet
"Behívtam a vezetőtervezőnket azzal, hogy most csodát kell tennünk. Közösen lementünk az üzembe, munkásgyűlést tartottunk.  Megkértünk mindenkit, hagyja abba, amit addig csinált, tisztítsa le a gépét, és új szerszámot alkotunk 3 nap alatt. Tervezőnk szabad kézzel megkezdte a tervezést, rajzolt, ami a szerszámok legyártásához kell és amint elkészül egy elemmel, azonnal megkezdjük a gyártást."

 

Még az 1990-es években történt, de akár ma is előfordulhatna… Akkor már 3-4 éve egyedüli beszállítói voltunk a Pharmavitnak a csomagolás technológiában.

Egyik délelőtt a vezérigazgató, Somody Imre felhívott, hogy azonnal beszélnünk kell.  Egy óra múlva nálam volt. Nem értettem, mert az ő naptára hetekkel előre betervezett volt. 

Megérkezett Somody Imre, és azt mondta: szép kihívás előtt áll. Négy hónapja leszerződött egy másik gyártóval, új tubus gyártására, akinek már kellett volna szállítania. Nem készült el a szerszámozással. Ők viszont 40 millió forintos reklámkampányt rendeltek, ami 3 nap múlva indul. Ha nem tudják addig az új termékfejlesztést befejezni, kidobott pénz az egész. Nyeltem egyet. Rosszul esett, hogy bár új csomagolásról volt szó, de bennünket kihagytak. Értettem én, hogy ő szeretett volna legalább két lábra állni....  Meg új szerszámok kellettek, tehát bennünket nem károsított volna az új partner. De mégis…

Csak annyit kérdeztem: ha négy hónapig nem sikerült előállítani az új szerszámokat, mit tehetünk mi 3 nap alatt? De láttam a határozottságát… Ezért csak annyit mondtam: legalább ne tartsál fel! Három nap múlva jelentkezünk…

Amint elment, behívtam a vezetőtervezőnket azzal, hogy most csodát kell tennünk. Közösen lementünk az üzembe, munkásgyűlést tartottunk.  Megkértünk mindenkit, hagyja abba, amit addig csinált, tisztítsa le a gépét, és új szerszámot alkotunk 3 nap alatt. Tervezőnk szabad kézzel megkezdte a tervezést, rajzolt, ami a szerszámok legyártásához kell és amint elkészül egy elemmel, azonnal megkezdjük a gyártást.

Éjjel és nappal dolgozni kell… Aztán még két napig, egyfolytában. Az adminisztrációban is mindenki váltott, felmérték a készletet, mi az, amit gyorsan be kell még szereznünk, hogyan kell átszervezni a munkát, kit honnan kell az éjszaka behozni. Mindenki sürgött-forgott, mert érezte, rendkívüli dolgot viszünk végbe. A csapatmunka és az összefogás eredményeként a harmadik napon kész volt a speciális szerszám. Kipróbáltuk és működött!

Akkor hívott Imre, óvatosan kérdezte, mire jutottunk. Én csak annyit mondtam, jövök, viszem… Vittem, ő meg csak forgatta a készterméket, ami neki negyvenmillió forint megmentését jelentette. Csak annyit kérdezett, ezt hogyan csináltátok? Én meg csak arra kértem, ne keressenek más beszállítót, ha elégedettek velünk. Nem kerestek. Még több mint 10 évig mi voltunk az egyedüli beszállítók a Somody Imre vezetett cég időszaka alatt.

A csapatunkat nagyon összehozta e reménytelennek látszó feladat teljesítése. Jó érzés volt megmentőnek lenni, s bebizonyítani, mi még csodákra is képesek vagyunk. Igaz, ezt túl gyakran nem tudnánk megismételni …