Jelenlegi hely

Hogyan lehet valakiből a legjobb?

Nagy Zsolt, a Motor Classic Zrt. cégtulajdonosa
Nagy Zsolt, a Motor Classic Zrt. cégtulajdonosa
„Ha már megvolt a hiba, a megoldás – utána még egyszer átnéztünk, átgondoltunk mindent”

 

Pontos helymeghatározással kezdem. Komárom-Esztergom megyében van egy Környe nevű község, ennek része Környebánya. Tovább szűkítve a kört, itt az utolsó utcában, az utolsó házban, hátul, a garázsban bütyköltem a motorokat tizenéves koromban. A legjobb akartam lenni motorversenyzőként és autószerelőként egyaránt. A szakmát akkor tanultam. Már éppen ott tartottam – magamat optimistán értékelve –, hogy nagyon közel járok a célomhoz, legalábbis az utóbbihoz. Ekkor történt, hogy egy közúti ellenőrzés során megállított a rendőrség. Mala László fejcsóválva nézegette a motoromat, és röviden összefoglalta a helyzetet: Ramaty állapotban van. Javasolta, menjek el hozzá, vannak ötletei. Ő ekkor már szereléssel is foglalkozott. Elfogadtam a meghívást. Láttam nála egy jó versenymotort, édesapám is versenyző volt, gyorsan eldöntöttük, hogy megvesszük. Jól tettük, ezt az idő igazolta, később nyertem ezzel versenyeket.

A kapcsolat nem szakadt meg. Kertszomszédunk, aki egyben a szakoktatóm volt, javasolta, hogy Lacitól is tanuljak, egy-egy nap figyeljem, hogyan bánik ő a motorokkal. A következő jó döntésem az volt, hogy hallgattam rá. A szakmai fogásokat nem részletezem, persze azok is fontosak, de ami sokkal lényegesebb, az a végtelen precízség, a feladattal szembeni alázat, a lelkesedés, az ideális megoldás keresése. És ha már megvolt a hiba, a megoldás – utána még egyszer átnéztünk, átgondoltunk mindent. Előfordult, hogy ezt még egy átnézés, ellenőrzés követte. Bevallom, akkoriban néha türelmetlen voltam, nem értettem, miért ez az alaposság, de ma már tudom, hogy ez így van jól.

Mala László később a cégemnél dolgozott. Saját példájával bizonyította, hogy aki azt tartja magáról, ő a legjobb – vagy az akar lenni –, annak szívét-lelkét bele kell adnia minden munkába. Megkértem, hogy erről lehetőleg mindenkit győzzön meg, jó szóval, türelemmel. Természetesnek vette, és időnként mosolyogva, máskor homlokát ráncolva vagy a fejét csóválva magyarázott. Mindazoknak segített, akikről érezte, sejtette, hogy szavai, javaslatai meghallgatásra találnak majd. Szerencsére sokan voltak ilyenek, így alakulhatott ki az a kiváló gárda, amellyel együtt szembesülünk a kihívásokkal naponta. Ebből akad bőven, hiszen a felújított veterán Mercedesek iránt világszerte sok az érdeklődő.

Ma is gyakran eszembe jut, mielőtt egy-egy újjávarázsolt autó elindul Tatabányáról új gazdájához, egykori mesterem szerint mit lehetne még javítani rajta. Csak akkor búcsúzunk el a kocsitól, ha még ezután sem találunk semmilyen hibát. Ennek is köszönhető, hogy díjakat nyertek már Genfben, Essenben és több más kiállításon. A stuttgarti Mercedes-Benz Múzeumban is látható több, általunk megfiatalított kocsi.