Jelenlegi hely

Ön hogyan döntött volna?

Mosnier Zsuzsanna, a Dexia Kommunalkredit Bank volt budapesti irodavezetője, az Asian Development Bank befektetési szakértője
Mosnier Zsuzsanna, 365 üzleti történet
„Hogy néz ki, válság van, közpénzt kapnak, és ennek ellenére ünneplik magukat?”

 

Történetem 2008 októberére nyúlik vissza, a válság kitörésének idejére. Akkoriban a Dexia Kommunalkredit Bank AG, Bécs budapesti irodáját vezettem. A bank a világ legnagyobb közszféra finanszírozó bankjának, a Dexia Credit Local, Párizsnak és az osztrák Kommunalkredit Banknak a Közép-Kelet-Európára szakosodott közös pénzintézete volt.  2008. szeptember végén mindkét banknál állami beavatkozásra került sor és így mindkét bank a figyelem középpontjába került.

A Kommunalkredit Bank abban az évben lett 50 éves. Erre a félévszázados születésnapra, október elejére Bécsben hatalmas ünnepséget szerveztek, amelynek a tervek szerint több helyszíne is volt. Részben az utcán, részben pedig az épületen belül kaptak helyet a programok. Az ünnepséget rendkívüli körültekintéssel és nagy költségvetéssel tervezték. Hogy egy érzékletes példát is említsek: a vezérigazgató korábbi spanyolországi utazása során megkedvelt egy utcai zenészt és a külső szervező céget azzal bízta meg, hogy kutassák fel ezt a zenészt és kérjék fel egy fellépésre. Szeptember végén azonban elérte a bankot is a válság vihara. Az állami beavatkozást követően a pénzintézet vezetése azzal a nehéz döntéssel nézett szembe, hogy a lényegében csődhelyzetben lévő bank megtarthatja-e a születésnapi ünnepséget? A költségeket már előre kifizették a szervezőknek. Mit tegyenek? Legyenek tekintettel a bankot körülvevő közhangulatra, és töröljék a teljes programot? Így ugyanis elkerülhető lenne az a látszat, hogy a bajok ellenére herdálják a pénzt.

Ebben az időszakban egyébként is sok súlyos kritika érte azokat a bankokat, amelyeknek közpénzekből állami segítséget nyújtottak. Borítékolható volt, hogy a születésnapi rendezvénynek erőteljes és nagyon negatív visszhangja lesz. Hogy néz ki, válság van, közpénzt kapnak, és ennek ellenére ünneplik magukat? Előre lehetett tudni, hogy a média negatívan tálalja majd az ünnepséget, ami még tovább hergelheti a közvéleményt a bank/ok/ ellen.

De a pénzt már kifizették… Az lenne az igazi pazarlás, ha veszni hagynák ezt a nem kicsi összeget… Fontosabb a látszat, mint az, hogy amiért fizettek, azt meg is kapják?!  Vagy hallgassanak az óvatosságra intőkre, akik szerint az lenne a kisebb baj, ha a kifizetett pénz elúszna…? A bank vezetősége úgy döntött, megtartja az ünnepséget. Ez így racionális. A lemondási határidőn már túl voltak, a kifizetett összegből semmit nem lehetett visszaszerezni.

Felemás érzésekkel vett részt mindenki az eseményen. Még a lelkes ünnepi beszédek is keserű szájízt hagytak maguk után. Különös volt ez a születésnapi parti. A legtöbben csak túl akartak rajta esni és félelemmel várták a másnapi újságokban megjelenő híreket.

Ön hogyan döntött volna?