Jelenlegi hely

A használt haszna

Kotra Károly, a JEBETO Kft. tulajdonos ügyvezetője
Kotra Károly, a JEBETO Kft. tulajdonos ügyvezetője
„Este mentem haza a munkából, s azt láttam, az albérletünk előtt sorban állnak az emberek”

 

Nem mondhatom, hogy garázsvállalkozóként indultunk, hiszen garázsunk se volt… Egy albérleti szobában kezdtem adni, venni a használt laptopokat, alkalmazotti jövedelmem kiegészítéseként. Volt üzleti és műszaki érzékem, tudtam, mivel érdemes foglalkozni. Egyre jobban ment az üzlet, amikor bérlőtársam azt mondta: ő is ezt szeretné csinálni. Még tanult, jól jött neki a bevétel. Négy laptop volt akkor a polcon, eladásra várva. Rábíztam, próbálja meg értékesíteni. Elszánt volt, nagyon meg akarta csinálni.  

Este mentem haza a munkából, s azt láttam, az albérletünk előtt sorban állnak az emberek. Mint kiderült, mindannyian potenciális vásárlóink voltak. Szobatársam azon az estén két laptopon túladott. Nyilvánvaló volt, vérbeli kereskedővel van dolgom, így azonnal társra találtunk egymásban.

Sokan tartanak a használt műszaki cikkektől. Érthetően. Szép számban akadnak kóklerek, másokat lehúzó, a technikához nem értő „ügyeskedők”. Ám ugyanakkor sokaknak nincs pénzük az újra, vagy nagy tételben olcsóbban akarják megúszni a beszerzést, tehát van igény a megbízható régire. Felismertük, hogy a létező kereslet, kínálat működőképes vállalkozásban egyesíthető. Előtte több mint 10 évig dolgoztam nagyvállalatnál, beszerzőként, kitanultam a szakma csínját-bínját. Amikor úgy éreztük, hogy minden szükséges tudás, pénz a birtokunkban van, belevágtunk. Nagykereskedéssel kezdtük, majd egyéni vásárlókat is kiszolgáltunk.

A legfontosabb a beszerzési forrás feltérképezése volt. Sok nagyvállalatnál az a gyakorlat, hogy egyszerre cseréli le az összes számítógépet, és utána egyszerre veszi meg a következő adagot. Ez így egyszerűbb, kezelhetőbb. Hozzájuk kellett eljutnunk, s tudatni, létezünk, mi százasával, ezresével is átvesszük a gépeket. Gyorsan terjedt a hírünk, volt, hogy 10 ezer számítógép állt nálunk, átnézésre, újracsomagolásra, értékesítésre várva. A vásárlói oldalon is megjelentek az olyan kezdők, mint amilyenek mi voltunk. Sok viszonteladó tőlünk vásárolva tanulta ki a szakmát. Jött, vett, eladott. Volt, aki 50-100 darabot is vett és árult, az otthonából.

Nem zavart bennünket, hogy saját konkurenciánkat tanítjuk meg a kereskedésre. Abban bízhattunk, hogy követik a mi gyakorlatunkat, így szakmánk presztízsét erősítjük. A megvett gépeket ugyanis mi mindig átvizsgáljuk, kitisztítjuk, újratelepítjük, ha kell, feljavítjuk. Garanciát vállalunk. Megteremtjük a vásárlás biztonságát. Persze, minden előítéletet még így sem győzhetünk le.

Még ott sem, ahol régóta ismernek bennünket. Könyvelő irodánknál mindig új gépet vettek. Ám amikor az váratlanul meghibásodott, adtunk egy használt eszközt. Működött. Sokáig. Onnan kezdve nyert ügyünk volt, és egy újabb vevőnk.