Jelenlegi hely

Gyémánt a hátsó szobából

Fülöp Gábor, az ASG Kft. ügyvezető igazgatója
Fülöp Gábor, az ASG Kft. ügyvezető igazgatója
„Hogy mennyi most az értéke? Nem tudom, máig nem találtam hasonlót…”

 

Amikor befektetésekről beszélünk, először részvények, kötvények, ingatlanok jutnak eszünkbe. Ám ha a száraz matematika mellett egy kis extra munkát is bevállalunk, új világ nyílhat meg előttünk.
Tíz éve figyeltem fel a gyémántpiacra. Ez meglehetősen zárt világ, néhány befolyásos gyémántközponton keresztül bonyolódnak le az üzletek. Az árazás szubjektív, minden kőnek saját értékelése van, nincs egységár, mint az arany
esetében. Megtanultam az alapokat, majd elkezdtem utánajárni, hol vehetnék egy szép darabot. Így vetődtem el a Tel-Aviv régióban található Ramat-Gan városába, az egyik legnagyobb gyémánttőzsdére, ahol közvetlenül tárgyalhattam a nagykereskedőkkel. Előtte körülnéztem a bemutatóteremben. Csodálatos kollekció gyűlt össze, igazi mesterművek, egyedi és megismételhetetlen alkotások. A köveket olyan szakértelemmel csiszolták, amit évtizedek munkájával lehet csak megszerezni. Ezen a helyen az összes létező szín jelen van, a sárgától a kéken át a zöldig. Itt láttam először tanzanitot, a világ egyik legritkább drágaköve csak Tanzániában található.

Habár ezek a kövek ékszerekbe helyezve is elérhetők, én kifejezetten befektetési céllal mentem oda, tehát csak a különállókra koncentráltam. Amikor a helyiek meggyőződtek arról, hogy nem kíváncsi turista vagyok, bevittek a hátsó szobákba. Filmbe illő, meseszerű jelenetet kell elképzelni: előttem egy tálcán gyémántok sorakoznak, különböző méretekben, színekben, tisztaságban és persze különböző vágással.

Végül egy "IF" tisztaságú gyémántot választottam. Tökéletes, tehát a legkisebb szennyeződés sem található benne tízszeres nagyítás mellett. A gyémántoknak kevesebb, mint egy százaléka felel meg ennek a kritériumnak. A besorolások nem szubjektív döntésen alapulnak. Minden ilyen gyémántot tanúsítvánnyal együtt értékesítenek, amit az Amerikai Ásványtani Intézet (GIA) állít ki. A kövek sorozatszámát lézergravírozással rögzítik. Ez garantálja az eredetiségét, valamint azt, hogy nem illegális úton kerül forgalomba, tehát nem „véres gyémánt”. Némi alkudozás után megkötöttük az üzletet. Hogy mennyi most az értéke? Nem tudom, máig nem találtam hasonlót. Csak a tőzsdén lehetne reálisan beárazni, ha el akarnám adni.
A gyémánt szerintem azért különösen jó befektetési forma, mert a piac meglehetősen koncentrált. A világ gyémántbányászatát, csiszolását és forgalmazását néhány cég tartja kézben. Közvetlenül is befolyásolni tudják az árakat. Kis ideig még azon is elgondolkodtam, hogy komolyabban beszállok az üzletbe, de elvetettem. A szereplők több generációs családi üzleteken keresztül kapcsolódnak egymáshoz, a kívülállónak igen nehéz sikeresen belépni. Így megmaradtam lelkes amatőrnek...