Jelenlegi hely

A Gripen-vásárlás vesztesei lettünk

Dr. Kürti Sándor, a KÜRT Zrt. elnöke
Dr. Kürti Sándor, a KÜRT Zrt. elnöke
„Magunkba roskadtunk. Szépen felépített üzleti álmunk egy pillanat alatt szertefoszlott. A ’szívó’ oldalra kerültünk.” 

 

Újsághír: 1998-ban a magyar állam döntött a MIG katonai gépek cseréjéről. A tender nyertese ellenértékként magyar árut/szolgáltatást kap, így a magyar árut/szolgáltatást adó hazai vállalatokat a magyar állam fizeti ki.

Felfigyeltünk erre a hírre. Mi akkor már túl voltunk egy sikertelen vállalateladási kísérleten, kerestük azt a külföldi céget, mellyel a nemzetközi porondon előbbre léphettünk volna. Először egy amerikai vállalattal tárgyaltunk. Összeillettünk volna, de a végső megállapodást két dolog akadályozta. Az elsőt gyorsan hárítottuk, korlátolt felelősségű társaságból átalakultunk részvénytársasággá. A második akadály nekünk leküzdhetetlennek bizonyult: az adatmentés mellett akkor már információbiztonsággal is foglalkoztunk. Az amerikai fél azonban maradt az adatmentésnél, és nem akart továbblépni. Neki elég nagy volt az adatmentéspiac is. Azt mondták, ők ebből is jól meg tudnak élni, de ránk ez nem volt igaz. A két vállalat összeolvadása így meghiúsult.  

Ekkor jött a képbe a magyar állam repülőgép-vásárlási szándéka. Tanulmányoztuk a repülőgép piacot, abban a reményben, hogy e tenderen mi is nyerhetünk. Kiderült, hogy a Gripen még nem vett részt harcban, és fegyverzet nélkül is drágább volt, mint versenytársa, az F16-os fegyverzettel. Ja, és az F16-os ez ideig csak győztes csatákban vett rész.

Ezen információk alapján nem voltak kétségeink, ki nyeri a tendert. De biztosra akartunk menni. Németországban megtaláltuk és felkerestük az F16-os gépek gyártójának, a Lockheed Martin (LM) cégnek az európai képviselőjét. A beszélgetésen kiderült, hogy a lánya éppen munkanélküli, de remek marketing szakértő. Felvettük őt, biztos, ami biztos alapon. Nem bántuk meg: csodálatos marketing anyagaink készültek akkoriban, hibátlan angolsággal. Apukája közben elintézte, hogy az LM vezérkara fogadjon minket Bostonban. Óriási szerencsénk volt, mert az akkori magyar államfő, Göncz Árpád (Árpi bácsi) is Bostonba készült, egy népes magyar üzleti delegációval. Csatlakoztunk, így egy gépen utazhattunk és sikerült megszerveznünk az LM vezetőinek és Árpi bácsinak a találkozóját is. Az amerikai cég vezérkarát lenyűgözte Árpi bácsi angolja és embersége.

Mindezek alapján biztosak voltunk abban, hogy az LM lesz a nyertes. Tárgyalásaink során az is kiderült, hogy ha ez bekövetkezik, az LM megvásárolja cégünket, a KÜRT-öt. Nagy nemzetközi karriert vizionáltunk.

…És nem sokkal ezután robbant a hír: a magyar kormány a Gripen-vásárlás mellett döntött. Magunkba roskadtunk. Szépen felépített üzleti álmunk egy pillanat alatt szertefoszlott. A „szívó” oldalra kerültünk.  De nemcsak mi vesztettünk…

Azóta sok év telt el. Fejlődünk, élünk. Csak azt a nagy nemzetközi pályát tudnánk feledni!