Jelenlegi hely

A globális listák megváltoztathatók

Szabó Eszter, a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület alapító elnöke
Szabó Eszter, a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület alapító elnöke
„Az amerikai üzletfejlesztőket helikopterrel vittük Ózdra, elkerülendő a hosszú közúti zötykölődést”

 

Völgyes Ivánnal, a GE magyarországi főtanácsadójával 1996-ban sorsdöntő beszélgetést folytattunk. Azt elemeztük, hogy a globális cégen belül minden számottevő döntéshozót elértünk abban az évben, ám a vezérigazgatót még nem. Pedig zöldmezős beruházást szerettünk volna Magyarországra hozni, ez pedig az ő támogatása nélkül nem ment.  A tőke ugyanis csodára képes ott, ahol újat teremt. Korszerű technológiát visz a helyszínre, modern gépeket, és elindít egy tanulási folyamatot, ami ösztönzi a környezet fejlődését is.

Magyarország ekkor nem volt rajta a GE új beruházásai térképén. Még a hosszú listára sem került fel, nemhogy az esélyesek rövid listájára. Ivánnal azon töprengtünk, hogyan lehetne ezt megváltoztatni. Aztán eszébe jutott: az amerikai óriáscég már akkor is az ország nagy befektetője volt, az Egyesült Izzó megvételével és fejlesztésével sokat tett az iparért. Egy állami kitüntetés felgyorsíthatná ezt a folyamatot. És lobbizni kezdtünk, hogy a GE akkori legendás elnöke, Jack Welsh, magyar állami kitüntetést kapjon. Sikerült. Megkapta.

A cég akkor éppen Írországba tervezett zöldmezős beruházást. Az elnök rákérdezett: más helyszínt is megvizsgáltak? Magyarországot, például? Még a hosszú listán sem szerepel az az ország, hangzott a válasz.  Ezután Völgyes Iván három hetet kapott, hogy megfelelő hazai helyszínt javasoljon. Az ideérkező amerikai üzletfejlesztőket helikopterrel vittük Ózdra, elkerülendő a hosszú közúti zötykölődést. A helyszínen a polgármester is kitett magáért. Így az amerikaiak azzal távoztak, a magyar város esélyes az új gyár helyszíneként. Végül tényleg győztes lett a GE Industrial Solutions-nál.  Ózd 1998-tól ezer ember új munkahelyének örülhetett. (Sajnos, idén bezárták a gyárat, a két éve tulajdonos ABB döntött így.)

A rendszerváltozás után ez volt Kelet-Magyarország első zöldmezős beruházása. És ettől kezdve megváltoztak a globális listák. Magam kommunikációs oldalról tapasztaltam meg, mit jelent a tőkebefektetés. A GE húsz év alatt összesen 2 milliárd dollár működőtőkét fektetett az országba és a régióba, ezzel 6 ezer munkahelyet teremtett. Iván akciójával megtört a jég, megtanultuk, miként kell egy multi globális „pénztárcájához” közel kerülni…

2018-tól a folyamat fordítottjával foglalkozom. Munkám most is a tőke körül forog, ami a piacgazdaság mozgatója. Jelenleg azon dolgozom, hogy a tőkét összefogással mi magunk akkumuláljuk. Sőt! Nehezített terepet választottam. A Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület a nőket növekvő számban szeretné bevonni az innovatív cégek befektetői közé. A nők ugyanis gyakran még a hosszú listán sincsenek fenn… Pedig sokuknak a rövid listán, az esélyesek között lenne a helye. Onnan nyernének is!