Jelenlegi hely

Fürkészdarázs védi Cukorfalatot

Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. tulajdonos ügyvezetője
Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. tulajdonos ügyvezetője
„A két univerzum nincs messze egymástól. A sikerhez itt is, ott is sok munka kell…”

 

A multivilág karrierútját végig járva, 39 évesen a következő lépcsőfok az lett volna, hogy vagy végérvényesen világpolgárrá válok, és a családommal együtt sok évre külföldre megyek, vagy kilépek a multi világból és valami másba kezdek. Az utóbbit választottam, de még nem tudtam, mit csináljak.

Egy dologban biztos voltam: itthon szeretnék egy hosszú távon versenyképes vállalkozást létrehozni, ami értéket teremt. Komoly perspektívát láttam a zöldségtermesztésben, bízva az agráriumban rejlő „local to local” szemléletben és piaci előnyeiben.

Amikor a paradicsomtermesztés gondolata megérett, még megfelelő helyszínt is kellett találni. Mivel Veresegyháznak van termálvize – ami az üvegházak fűtéséhez elengedhetetlen – és közel van az autópályákhoz is, emellett döntöttem. Azt is elhatároztam, hogy különleges fajtákat termesztünk, csúcstechnológiával, környezettudatosan.

A Cukorfalat és a Piccolo paradicsom Brix-értéke, azaz az édességi foka 12 (a hagyományosoké 3-4). Hollandiából hoztam be ezeket, ott tanulmányoztam az üvegházas hidrokultúrás technológiát, ahol két hónapig, tapasztalatszerzés céljából, zöldmunkásként is dolgoztam helyi kertészetekben. Ezt valósítottuk meg mi is. A hidrokultúrás technológia esetében a növény egy kókuszpaplanban gyökerezik, amibe egy csöpögtető csövet vezetünk, így kapja meg a tápanyaggal kevert vizet. A tápanyagfelvétel folyamatát hetente bevizsgáltatjuk egy osztrák laborral, ahol több mint 30 féle szempontot figyelembe véve elemzik a növény igényeit, állapotát. Ennek alapján döntjük el, hogy az adott héten milyen tápanyagkoktélt állítunk össze. Nagyon ritkán használunk vegyszereket, inkább a biológiai védelemben hiszünk. Többnyire az üvegházban élő ragadozó poloskákra, fürkészdarazsakra bízzuk például a kártevők elpusztítását. A beporzást poszméhek végzik.

2014-ben váltottam, 2017-ben elnyertük a legjobb magyarországi agrárvállalati címet, a kis- és középvállalkozások között. 2019-ben a Veresi Paradicsom Kft. bekerült a Piccolo klubba, amely a világ legelitebb kertészeteinek a szervezete. Csúcstermékünk a Cukorfalat, ami a világ legédesebb paradicsomjai közé tartozik. Havonta kell mintát küldenünk Hollandiába, a vetőmag-előállító cég ugyanis folyamatosan ellenőriz minket, hogy elég jól termesztjük-e a fajtát. Ezzel védik a márkájukat. Az élelmiszerláncok szakemberei is helyszíni vizsgálatokat tartanak kertészetünkben.

Multi világban edződtem, itt megtapasztaltam: a két univerzum nincs is olyan messze egymástól. A sikerhez itt is, ott is sok munka kell. És igényesség, csúcsminőségre törekvés. Ám vállalkozóként szabadabb az ember. Ezt a szabadságot én értékteremtésre is használom.