Jelenlegi hely

Egy trianoni konferencia, ahol mi is nyertünk

dr. Bársony Farkas, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, a Kondor Holding ügyvezető partnere
dr. Bársony Farkas, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, a Kondor Holding ügyvezető partnere
„A Nagy-Trianon kastélynak végül komoly szerepe volt a Magyarországba érkező további GE- beruházásokban”

 

A GE magyarországi – pénzügyi jogi ügyekért felelős – ügyvezető igazgatójaként utaztam a 2000-es évek elején Franciaországba, hogy többek között én is előadjak a GE európai adóügyi konferenciáján. A globális szakmai vezetőségnek kellett a magyar adózási környezetet bemutatnom azzal a céllal, hogy segítsük a beruházási döntéseket.  A régiós országok között óriási verseny folyt a beruházásokért. Sokat töprengtem, hogy a tisztán szakmai érveken felül mivel tehetném emlékezetessé előadásomat, mivel tudnám még jobban felhívni a figyelmet Magyarországra, hogy a következő fejlesztéseknél mellettünk döntsenek. Éreztem, jó lenne valami nagyon egyedi indok is.

Szerencsém volt. A konferencia – így előadásom – színtere Versailles volt. A versailles-i kastély. Még pontosabban: a Nagy-Trianon palota, a Clemenceau Szalon. Az a szalon, amit Georges Clemenceau volt francia miniszterelnökről neveztek el, aki 1918. január 18-án azért érkezett a palotába, hogy hosszú tárgyalássorozat végén a győztes hatalmak képviseletében az első világháborút lezáró békét megkösse a legyőzöttekkel. Akkor jártam életemben először ott. Mélyen megérintett a történelem, különösen a tükörteremben, ahol Magyarországgal is aláírták a békediktátumot 1920. június 4-én. Ennek 100 éve már…

 Szóval, ezen a helyszínen kellett nekem Magyarországról beszélnem. A szervezők feladták a labdát, azaz az esélyt arra, hogy a történelmi szállal kiegészítve hatásos előadást tartsak.  De vajon megtehetem ezt? Érdemes a múltat bolygatni egy üzleti rendezvényen?   A szakmai előadás végén nem tudtam megállni, hogy ne idézzem meg a hely szellemét, a történelmi múlttal. A jórészt amerikai kollégákból álló hallgatóságnak elmeséltem, hogy a magyar népnek ez a békeszerződés mekkora trauma volt és a Trianon név említése ma is vegyes érzelmeket vált ki a magyarokból. Vagy inkább nagy-nagy szomorúságot. Hangsúlyoztam, hogy nekem is különös élmény ebben a kastélyban Magyarország érdekeit képviselni a világ egyik legnagyobb cégében, és remélem, hogy a szakmai érvek mellett e megrázó múlt is azt sugallja, ez az ország megérdemli a boldogulást.

Óriási hatása volt  az előadásomnak. A szünetben nem győztem a múlttal kapcsolatos kérdésekre is válaszolni. Ezt a trianoni konferenciát így én abszolút sikernek éltem meg. A Nagy-Trianon kastélynak végül komoly szerepe volt a Magyarországba érkező további GE- beruházásokban.  Én némi elégtételt éreztem, de ezt senki sem bánta. Amikor 2017 nyarán átvehettem a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok építésében elért eredményeimért, egy pillanatra be is villant a jó 15 évvel ezelőtti trianoni előadásom. Kis kárpótlás volt, a nagy veszteségért.