Jelenlegi hely

Egy érzékeny pragmatikus vallomása

Mizda Katalin, a Csodák Palotája ügyvezetője
Mizda Katalin, a Csodák Palotája ügyvezetője
„Két gyerek mellett érettségiztem, hárommal diplomáztam, és oviba ment a negyedik, mikor ügyvezető lettem”

 

Pragmatikus vagyok. Érzékeny a változásokra, így most minden idegszálam megfeszült. Ilyen helyzetben nem volt még a világ, mint amilyenbe a koronavírus járvány sodorta. Hiszem, hogy lesz megoldás, bár amikor e sorokat írom, alig indult újra a gazdaság. A Csodák Palotáját (Csopa) 2020. március közepén bezártuk. A legnagyobb forgalmat hozó hónapok előtt. Április-májusban 20 ezer diák látogatott volna hozzánk csoportosan, és még ennyi ember családdal… Túlélésünk múlik azon, mikor nyithatunk újra…

Családunk a Csopa fenntartója, működtetője. A Csodák Palotáját negyed évszázada fizikusok alapították. Édesapám eleinte csak támogató, majd tulajdonos lett. 2011-ben, a távozó ügyvezető engem javasolt utódjának. Nem vagyok fizikus, de vonzott a lehetőség, így elvállaltam. Vezetői tapasztalattal rendelkeztem, és tetszik a családi vállalkozás műfaj. Olyan emberekkel dolgozom szívesen, akiket szeretek, és akikben megbízom. Férjem, testvérem, sógornőm és sógorom munkatársaim is egyben. És a háttérben ott vannak tanácsadóként a szüleim.

Családunkban a tanulás a túlélés abszolút prioritása volt. 15 évesen megismerkedtem férjemmel, akitől megtanultam, hogy a szórakozás legalább ilyen fontos a túléléshez. Nagyon hamar gyerekeink születtek. 2 gyerek mellett érettségiztem, hárommal diplomáztam, és oviba ment a negyedik, mikor ügyvezető lettem. A gyerekneveléssel töltött évek is megerősítettek abban, hogy oktatni csak élményteli módon lehet jól. És itt van: egy science centert vezetek!

Eleinte minden energiámat a napi működtetés kötötte le. Ám miután sikerült kialakítanom a saját rendszerem, rengeteg energiám felszabadult. A nagyobb gyerekeim eközben kamasszá értek és kicsit kinőtték a Csodák Palotáját. Ám úgy gondoltam, ennek a korosztálynak is jár az értelmes szórakozás. Az eredeti koncepció, a fizikát népszerűsítő gyerekjátszó mellett nyitottunk az igényesebb kamaszok, felnőttek felé. Így létrehoztunk egy 5000 négyzetméteres tudományos élményközpontot.

Büszke vagyok rá… És akkor jön egy járvány, ami mindent lerombolhat… Pragmatikus vagyok. Lesz kiút, mert teszünk érte. Alvállalkozók, munkatársak azonnal értették: most az „együtt sírunk” időszaka jött el. Keressük meg együtt, hogyan lehet majd együtt nevetni. A múltban az összefogásnak inkább az volt a célja, hogy minden fél nyerjen. Ez se ment könnyen. „Ha nekem jó a megállapodás, akkor hogyan lehet neked is kedvező? Ketten nem nyerhetünk…” – mondta egyszer egy partnerünk. Pedig lehet.

Most nem nyerünk, de együttműködve kevesebbet veszíthetünk. Az idei lett volna az eddigi legjobb évünk. Ez már nem jön vissza. De nem hagyom, hogy egy vírus mindent tönkre tegyen!  Pragmatikus vagyok. Szívvel, tettel, túléljük.

2020. május 13.