Jelenlegi hely

Egy elutasítás folytatása

Balogh Zsolt, a Liferay Magyarország ügyvezető igazgatója
Balogh Zsolt, a Liferay Magyarország ügyvezető igazgatója
„Rögtön beszippantott a projekt. Már szabadidőmben is ezzel foglalkoztam, és hamar elértem a ’Jedi master’ rangot.”

 

Egy magyar cégnek dolgoztam 2009-ben, amely nyílt forráskódú termékek segítségével fejlesztett Liferay-portálrendszereket ügyfeleinek. E munkában rendszergazdaként én kaptam meg azokat a feladatokat, amelyekkel senki sem akart foglalkozni a fejlesztők közül. A nyílt forráskódú termékek előnye, hogy általában lelkes közösség alakul ki körülöttük - pontosan így volt ez a Liferay-nél is. Amikor láttam, hogy mennyire segítőkészek a fórumon, rájöttem, az én közreműködésem is hasznos lehet, így rögtön beszippantott a projekt. Már szabadidőmben is ezzel foglalkoztam, és hamar elértem a „Jedi master” rangot a fórumokon. A barátaim néhány hónappal később lovaggá is ütöttek – egy fénykarddal.

Ekkor gondoltam először arra, milyen jó lenne egyszer találkozni a Liferay alapítójával, személyesen megtapasztalni azt a nyitott, barátságos cégkultúrát, amelyről odáig csak hallottam. Nagy példaképeim voltak az alapítók, hiszen olyan közösséget és céget raktak össze, amit nagyon kevesen tudtak addig: ingyenesen, szabadon elérhető szoftver köré építették az egész, professzionálisan működő vállalkozást. Szerettem volna tőlük tanulni, ezért meggyőztem akkori főnökeimet, hogy utazzunk ki a Liferay egyik európai eseményére. Beleegyeztek, de addig vacilláltak, hogy már repülőjegyet sem kaptunk Frankfurtba, autóval kellett elindulnunk.

Brian Chan alapító nyitó előadása után odamentünk hozzá és megkérdeztük, küldhetünk-e később egy e-mailt arról, hogy kik is vagyunk és mit csinálunk Magyarországon. Azonnal jött a kategorikus elutasítás: nem. Egy világ dőlt össze bennem: nem erre számítottam! Ám a következő pillanatban érkezett a mondat második fele is: Most meséljetek magatokról! Meséltünk. Sokáig, részletesen.

Az aznap esti a networking eseményen egyedül maradtam, „rendszergazda mentalitással” egy sarokba húzódva figyeltem a forgatagot. Akkor valaki megérintette a vállamat és köszönt: Hey, Zsolt. Brian volt az, a Liferay alapítója. „Tudja a nevemet!” – ocsúdtam fel a meglepetéstől, és minden bátorságomat összeszedve, beszélgetni kezdtünk. Úgy tűnt, sikerült jó benyomást tenni rá.

A következő évben már a Liferay magyar leányvállalatának alapításán dolgoztunk, ami az elmúlt években 70 főre bővült. Tíz évvel találkozásunk után, 2019-ben látogatott el Brian először hozzánk. A nap befejeztével, a Margit-szigetet körbesétálva megbeszéltük, mit is értünk el közösen. Hatalmas bizalmat adott nekünk az elmúlt 10 évben, és akkor, egy évtizeddel később elmondta, örül, hogy ezt megtette. A korábbi beszélgetés alapján úgy látta, nélküle is fel tudunk építeni egy olyan csapatot, amely tovább viszi a Liferay szellemiségét. Így történt.