Jelenlegi hely

Duruzsoltam, duruzsoltam, duruzsoltam…

Kovács Vilmos,a Simplexion Kft. tulajdonos ügyvezetője
Kovács Vilmos,a Simplexion Kft. tulajdonos ügyvezetője
„Ahhoz, hogy hivatalos SWIFT partnerek lehessünk, referenciák és ajánlások is kellettek”

 

A kétezres évek elejétől, Magyarország uniós csatlakozását és az euro nyugat-európai elterjedését követően a magyar pénzintézeteknél fontos lett a nemzetközi fizetésforgalomba való hatékony és gördülékeny bekapcsolódás. Ennek előfeltétele volt, hogy csatlakozzanak az ezt lebonyolító rendszerhez, a SWIFT-hez, amihez elsősorban a banki számlavezető rendszereket kellett összeilleszteni.

A bankinformatikai piacon már abban az időben is nagy volt a tolongás – ez volt az a szegmens, ahová speciális szaktudással be lehetett nyomulni. Ezen a területen akkor még kevés volt a szakember, ennek a tudásnak és minősítésnek a megszerzése komoly ráfordítást és kapcsolatrendszert igényelt.

Mi ezt a rést és az ebből adódó üzleti lehetőséget időben felismertük. A banki elszámolás forgalmi szakértői munkát a SWIFT támogatás szakmai és technikai felépítésével kezdtük, e szolgáltatás profi kialakítására koncentráltunk. A szakmai teendőket elvégeztük, elkészültünk a szolgáltatási csomagunkkal, de ahhoz, hogy hivatalos SWIFT partnerek lehessünk, referenciák és ajánlások is kellettek! Azaz mi jónak tartottuk az árunkat, de kellett hozzá cégér is – szakértői ajánlás. Sok helyen megfordultam, számos pénzintézetet felkerestem ajánlatunkkal, bemutatókat tartottunk, de mindenki a referenciát kérte számon rajtunk – joggal.

 Abban az időben a SWIFT megalakította Magyarországon is a felhasználók csoportját (User Group), ahol a résztvevők kicserélhették a nemzetközi pénzforgalomhoz való csatlakozásukkal kapcsolatban felmerülő tapasztalataikat. Felismertem, hogy ez az a fórum, ahol az ott aktív résztvevőket talán meg tudom győzni szakértelmünkről, s arról, profi támogatási csomagot kínálunk. Szorgosan látogattam a rendezvényeket, rengeteget beszélgettem az ottani mértékadó szakemberekkel, a csoport vezetőjével.

És közben duruzsoltam, duruzsoltam, duruzsoltam, főleg az akkori vezető fülébe… Addig-addig, míg bekerült az agyakba, tényleg értek, érünk e témához.

 És akkor egyszer csak jönni kezdtek a bankoktól a megkeresések…  Mint a mesében: egy varázsütésre megváltozott minden. Egy szép napon arra ébredtünk, hogy már hét megbízónk van! Ez a referencia hálózat már elégséges bázis volta ahhoz, hogy SWIFT partnerként elindulhassunk a hazai és az egyre bővülő nemzetközi piacon is.

Sokszor szembesülünk elsőre megoldhatatlannak tűnő feladatokkal, amelyek kezeléséhez  kiemelkedő problémamegoldó készség, magas hozzáadott érték, egyedi ötletek szükségesek. Szeretjük az erőpróbáló feladatokat. Így ma már rendszeresen keresnek minket külföldről is, jellemzően Finnországból, Svédországból, Norvégiából, Angliából és Kanadából. Ha egy üzlet beindul…