Jelenlegi hely

Biztosból a bizonytalanba

Juhász Csongor, a Prohuman 2004 Kft. ügyvezető igazgatója
Juhász Csongor, a Prohuman 2004 Kft. ügyvezető igazgatója
„Sok ismerősöm egy lyukas garast se tett volna az új vállalkozás jövőjére. Mi másként gondoltuk.”

 

Hamar elegem lett. Az egyetem után egy nagybankba kerültem, multinacionális környezetbe, a marketing osztályra. Öltönyös munka, jó fizetés, nemzetközi karrier a láthatáron. Erre vágytam, megkaptam. A vonzó külsőségek mögött azonban korlátokkal teli munka állt. Erre nem számítottam. Tele voltam ötletekkel, szerettem volna néhányat megvalósítani belőlük. Hiányzott a fogadókészség. Önállóan szinte semmiben nem dönthettem. Egy idő után ez már nyomasztott. Egyre jobban. Szabadságra vágytam.

S ahogy ez megfogalmazódott bennem, váltottam. A biztosat a bizonytalanra cseréltem, a luxuskörülményeket szerényen berendezett irodára. És boldog voltam. Felszabadultam. Új cégemnél szerteágazó feladatokat kaptam, és mindenhol emberekkel foglalkoztam. Ez az én világom! A munkámban egyre nagyobb részt jelentett a HR-szolgáltatás, a munkaerő-szervezés, s egy idő után nyilvánvalóvá vált, ebben olyan potenciál van, hogy érdemes önálló vállalattá szervezni. Egy olyan tevékenységbe kezdtem – a munkaerő kölcsönzésébe –, ami korábban még nem szerepelt a Munka Törvénykönyvében sem. A hivatalos szabályozás 2001-ben jött létre.  Sok ismerősöm egy lyukas garast se tett volna az új vállalkozás jövőjére. Mi másként gondoltuk. A Prohome csoportból önállósítva, 2004-ben megalapítottuk a Prohumant.

Egyre jobban éreztem magam ebben a környezetben, élveztem az új vállalkozás izgalmát, a kibontakozás lehetőségét. Motivált, doppingolt az új feladat. Látványos volt a növekedés, egyre több munkaadó tőlünk „rendelt” dolgozókat. Aztán 2015-re az ország legnagyobb HR-szolgáltatója lettünk.

Eljutottunk arra a pontra, amikor már nem győztük saját erőből a tempót. Akkor adódott egy lehetőség a nemzetközi továbblépésre: a Work Service lengyel cég szakmai befektetőként érkezett, azonban az operatív irányítás a magyar vezetés kezében maradt és megtartottuk pénzügyi függetlenségünket is. Sokat tanultunk a Work Service-től, ám dinamikusabban fejlődtünk náluk. Azt is mondhatnám, hogy mára bizonyos szempontból túlnőttünk a WS csoporton. Tavaly döntöttünk úgy, hogy szeretnénk önállósodni és megkezdtük a visszavásárlási folyamatot, hogy újra csak magyar kézben legyen a vállalat.

Szakmailag erősek vagyunk, a magyar piacon a munkaerő-kölcsönzésben piacvezetők vagyunk, régiós szinten pedig az egyik legnagyobb szereplők, közel 17.000 embernek adva munkát nap, mint nap. Talán ezért is lettünk a kormány stratégiai partnerei. Hétszáz nagyobb vállalatnál szerzett tapasztalat alapján munkaügyi kérdésekben mérvadó lehet véleményünk.

Úgy látom, visszaérkeztem a biztos zónába.  Az idő engem igazolt, néha érdemes a biztosat bizonytalanra cserélni. Megéri.

 

Kiemelés