Jelenlegi hely

Belesodródtunk a konténerbe

Nyemecz Zoltán, a Mobilbox Kft. társtulajdonos ügyvezetője
Nyemecz Zoltán, a Mobilbox Kft. társtulajdonos ügyvezetője
„Kezdetben széttártuk a kezünket: bocsánat, ezek nem a mieink, csak bértárolást végzünk”

 

Nekünk sokszor a rossz is jó lehet! Biztosan különösen hangzik, de tényleg így van. Konténerekre szükség van katasztrófában és fellendülésben, cunaminál, földrengésnél vagy éppen építési boomnál. Jó üzletágat választottunk. Vagy pontosabban: ez az üzletág talált meg bennünket. Nekünk csak észre kellett vennünk.

A Mobilbox előtt tengeri szállítmányozással foglalkoztam, és hozzám tartozott a konténer depók felügyelete is. A rendszerváltás után a távol-keleti konténeres import hatalmas lendületet vett és a budapesti konténer depók zsúfolásig teltek a tengeri szállítótartályokkal. Kezdetben csak tároltuk az idegen konténereket, de idővel elindult a kereskedelem.

Egyik oldalon fölöslegessé vált – a tengeri fuvarozáshoz korábban használt, kiöregedő, selejtezendő – konténerek, a másik oldalon meg ezeket kereső ügyfelek. Mi meg ott álltunk középen, s egyszer csak azt vettük észre, sodródunk bele a konténerüzletbe. Kezdetben széttártuk a kezünket: bocsánat, ezek nem a mieink, mi csak bértárolást végzünk. Ám ezen változtatni kellett. A hajótársaságoktól megvettük és ügyfeleinknek értékesítettük a tengeri forgalomból kivont, de még raktározásra kitűnően alkalmazható egységeket.

Belendültünk. Már nem csak tároltuk, hanem proaktívan felvásároltuk a konténereket. Én továbbra is szállítmányozással foglalkoztam főtevékenységként, és csak a maradék időben konténerforgalmazással. Így voltak ezzel dolgozóink is. És még így is évről évre folyamatosan bővült az üzlet. Ám volt egy pont, amikor döntenünk kellett: megmaradunk az amatőr konténerkereskedői szinten, vagy szintet lépünk: belátjuk, hogy ez a szállítmányozástól eltérő üzletág, s ennek megfelelően kezeljük. Például úgy, hogy leválasztjuk és külön cégben folytatjuk. Erre 1997 májusában került sor, amikor is létrehoztuk a Mobilbox Kft-t. Ettől kezdve cégvezetőként még intenzívebben foglalkoztam az üzletág építésével.

Látványos volt az igények átalakulása is. Például ablakokat vágtunk a konténerekre, mert kiderült, átmeneti irodának szeretnék használni. Viszont akkor már a hőszigetelést is meg kellett oldani. Megoldottuk. Mások beépített szaniterblokkot vagy további egyedi megoldásokat igényeltek. Ezeket a kéréseket is teljesítettük, de már elszakadva a leselejtezett tengeri konténerek átalakításától, szakmai gyártók által előállított, profi modulokat kezdtünk el a piacon bevezetni, s egyedi épületek tucatjait építjük belőlük. Külföldi cégeink lettek Európában és dolgozunk a tengerentúlon is, franchise formában.

Annak ellenére, hogy több mint 25 éve foglalkozom konténerekkel, manapság is gyakran rácsodálkozom, mi mindenre jók ezek az eszközök! Trendi lett a konténer építészet. Remélem, mi is maradandót tudunk alkotni!