Jelenlegi hely

Az óriásnak megtetszett a törpe

Kiss György, az EcoBit Consulting Kft. alapítója
Kiss György, az EcoBit Consulting Kft. alapítója
„Meghallgatták a bemutatót, megnézték a programot, majd elköszöntek. Egy szót sem szóltak…”

 

Ketten alapítottuk a céget 1992 márciusában. A negyven négyzetméteres lakásunk volt az irodánk is. Programozásból akartunk megélni, de számítógépünk még nem volt. Ezt a hiányt kölcsöngéppel áthidaltuk.

Rövid időn belül kaptunk egy jelentős munkát. Aztán még egyet. Az első bevételből láthatóvá tettük magunkat, azaz hirdettünk.  Az Adó című újságban, amit számvitelesek, könyvelők tömege olvasott akkoriban. Vállalati ügyviteli programokat fejlesztettünk, a potenciális felhasználóink ott lehettek az olvasók között.

Jól döntöttünk. Pár nap múlva csengett a telefonunk, a magyar Suzukitól kerestek. Tárgyi eszközkezelő programot kerestek, érdekelte őket a miénk is. Eljöttek az irodánkba. Pontosabban a lakásunk alatti irodát kibéreltem arra a pár órára, hogy méltó környezetben fogadhassuk a japán-magyar delegációt. Hatan jöttek, három magyar, három japán szakember. Meghallgatták a bemutatót, megnézték a programot, majd elköszöntek. Egy szót sem szóltak. Lemondtam róluk, elkönyveltem, ez az üzlet nem jött össze… Hogy is jöhetett volna össze? A Suzuki egy óriási japán cég, miért venne tőlünk, a kezdő kis magyar cégtől programot, amikor bármelyik tapasztalt nagy multitól is vehet? Pénzük biztosan van rá…

Egy hónap múlva azonban újra jelentkeztek. Ekkor már kérdeztek. Sokat, a legapróbb részletre is kíváncsiak voltak. Megköszönték az információt, majd távoztak. Most már reménykedtünk. Ha kétszer eljöttek, lehet esélyünk. Vártunk. Nem telt el újabb egy hónap és megjelentek. Közölték, mellettünk döntöttek, megveszik a programot.  Örültünk és csodálkoztunk.

Hogy miért éppen minket választottak? Lassan ez is kiderült: a szakmai tartalomban helyt álltunk, de rajtunk kívül még több vállalkozás is. Ám az ár/teljesítmény arányban és a kapcsolódó feltételekben mi adtuk a legelőnyösebb ajánlatot. És tetszett nekik a lelkesedésünk, ahogy az egekig magasztalva mutattuk be a programot. Látták, büszkék vagyunk e produktumra… És akkoriban a Suzuki is új volt a magyar piacon, nem sokkal előttünk alakult meg e cégük.,  Náluk csak a teljesítmény számított. Az óriásnak megtetszett a magyar törpe, azaz a mi kis vállalatunk.

Jól sikerült a projekt. Így később egy másik, sokkal nagyobb fejlesztésre is meghívást kaptunk. Egy integrált irányítási rendszert kellett fejleszteni. Ez már túl nagy falat volt nekünk.  Most már tudom, tőkét kellett volna gyorsan bevonnunk, hogy többen dolgozhassunk a projekten. Ezt akkor nem ismertük fel. Lassan haladtunk, végül itt vesztettünk. Az első megbízás okán még sokáig kapcsolatban maradtunk. Kedveltek bennünket.