Jelenlegi hely

Az idő nekünk dolgozott

Marosán István, a JET-VILL Kft. tulajdonos ügyvezetője
Marosán István, a JET-VILL Kft. tulajdonos ügyvezetője
„Az egyiptomi hallgatóságból többen megjegyezték a szünetben, hogy célt tévesztettem…”

 

Soha nem lehet tudni, mikor miből lesz üzlet. Már tíz éve létezik olyan termékünk, aminek sikerében biztosak voltunk. Az idő nekünk dolgozik. Szerte az utcákon közüzemi szekrények éktelenkednek. A világ minden részén a közvilágítási és telekommunikációs szekrényeket plakátok és graffitik tarkítják. De ez a kisebb baj. A rongálás sem ritka, ami már nemcsak városképi szempontból érdekes, de biztonsági okokból is. Erre találtuk ki, hogy egy speciális technológiával ezeket a dobozokat a felszín alá kell süllyeszteni, így teremtve meg a biztonságot.

2011-ben ez a termékünk még újdonság volt, a világon kevesen gyártottak hasonlót. Joggal reméltük, hogy elindíthatjuk egy nemzetközi pályán. A magyar miniszterelnök akkor januárban hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, és tagja lettem a kormány delegációnak. Előadást is tartottam erről az újdonságról, megemlítve, a vandalizmus ellen a legjobb védekezés, ha elrejtjük a telekommunikációs szekrényeket, a felszín alá süllyesztve. Futballpéldával illusztráltam mondanivalómat: a feldühödött szurkolók – vagy azért, mert veszítettek, vagy azért, mert nem nyertek eléggé – a stadionok környékén gyakran törnek, zúznak, pusztítanak mindent, amit látnak… Az egyiptomi hallgatóságból többen megjegyezték a szünetben, hogy célt tévesztettem, náluk nincs vandalizmus.

Másnap, hazautazásunk napján, Kairóban kitört az arab forradalom, erőszakba torkolló tüntetésekkel. A polgárháború a meglévő üzleti kapcsolatainkat is szétzilálta, konkrétan eltűntek azok a partnerek, akikkel találkoztam, tárgyaltam. Két hét után kerültek elő és megírták e-mailben, hogy ismét szorgalmasan dolgoznak. Panaszkodtak, hogy Kairó központjában, a Tahrir téren szétvertek egy sor utcai szekrényt. Emlékeztek az előadásra és kérdezték, hogy a felszín alá rejtett berendezéseinken átmehetnek-e lánctalpasok is? Szükségük lenne rá. Persze, nem örülök neki, hogy az élet ilyen drámaian igazolta állításainkat.

Érdekességképpen: korábban az Egyesült Arab Emirátusokban jártam, ahol az utcákon megjelentek a parkoló automaták. Az addigi ingyenes parkolást akarták megszüntetni. Kairó után, visszatérve ide a tárgyalásokra, azt tapasztaltam, hogy az automaták ponyvával voltak letakarva. Arab partnerem szerint nem akarták fizetős megoldással izgatni az amúgysem túl nyugodt hangulatot…

2020-ban már elmondhatom: az elmúlt 10 évben megvolt az áttörés. Felszín alatti megoldásaink már három földrészen működnek. Az idő tényleg nekünk dolgozott.