Jelenlegi hely

Az etika győzött

Kovács Péter, a Libri-Bookline Zrt. vezérigazgatója
Kovács Péter, Libri, 365 üzleti történet
„Innentől kezdve minden más lesz, hiszen az élet olyan helyzetet generált, amivel még nem találkoztunk”

 

2017 nyarán egy újságíró keresett meg bennünket azzal, hogy egy könyv, ami többek között a Libri könyvesboltjaiban is elérhető, olyan részleteket tartalmaz, amelyek gyerekverésre buzdítják a szülőket. A sajtó és a közvélemény felkapta a történetet, az újságíró lapja még a megkeresés napján cikket készült írni a könyvről és az ellene indított petícióról, amit egy nap alatt több mint ezer pszichológus írt alá.

A nyomás nagy volt, azonnal lépnünk kellett, fél nap alatt kellett eldöntenünk, hogy mit tegyünk. Nemcsak a sajtónak kellett mondanunk valamit, de az adott problémát – hogy forgalmazzuk-e tovább a kérdéses művet – is meg kellett oldanunk. A menedzsment tagjaival azonnali megbeszélést szerveztünk, hiszen közösen kellett meghatároznunk a következő lépést. Üzleti és etikai kérdésekre kellett válaszolnunk. Azt mindannyian tudtuk, hogy olyan válaszlépésre van szükség, ami mögé vállalatként és egyénenként is fel tudunk sorakozni.

Elítéljük az erőszak minden formáját. Ez nem volt kérdés, mint ahogy az sem, hogy a jövőben nem akarjuk forgalmazni a könyvet, de egyéb szempontokat is mérlegelnünk kellett. Ha a könyvet azonnal kivesszük a rendszerből, olyan szabályokat rúgunk fel, amiket eddig mindig tiszteletben tartottunk, hiszen partnerünkkel szerződéses viszonyban állunk. Felmerült az is, hogy nem teremtünk-e precedenst azzal, hogy visszahívjuk a szóban forgó könyvet, hiszen nem tudjuk garantálni, hogy hasonló eset soha többé nem fordul elő. Ezzel szemben viszont ott álltak a morális érvek, amiket mindannyian képviseltünk. Tudtuk, hogy itt nem csak egy adott könyvről van szó, és ha nem cselekszünk, illetve nem kommunikálunk, az is jelent valamit.

Egyértelmű volt mindannyiunk számára, hogy innentől kezdve minden más lesz, hiszen az élet olyan helyzetet generált, amivel még nem találkoztunk, és ami szemléletváltást jelent cégünk életében. Mégis azt mondhatom, hogy döntésünkre mindannyian büszkék vagyunk. És az a jó érzés, amit a meghozatalakor éreztünk – még ha az ügy fel is vet további kérdéseket – egyre erősödik, nem csökken az idő múlásával. A Libri vezetése – szemben saját cégpolitikájával, miszerint mindig, minden nagy változás előtt hosszan és alaposan mérlegel, érvényben lévő szabályt nem módosít – egyhangúan és teljes egyetértésben a következő nyilatkozatot küldte el az újságírónak, még a megkeresés napján: A szóban forgó könyv gyerekbántalmazást taglaló fejezetét elolvasva a Libri vezetése úgy döntött, hogy nem szeretne hozzájárulni ennek a könyvnek a forgalmazásához, ezért azt boltjaiból bevonja, értékesítését megszünteti. Felelős vállalatként nem támogat semmilyen olyan kiadványt, ami a gyerekbántalmazást bármilyen formában elfogadhatónak tartja.”