Jelenlegi hely

Az életmentő húsz százalék

Heltovics Gábor, a Turnsole Biologics Kft. tulajdonos ügyvezetője
Heltovics Gábor, a Turnsole Biologics Kft. tulajdonos ügyvezetője
„A letargikus állapotban a cég központi email-címére érkezett egy levél az USA-ból”

 

Létezik egy olyan prosztatarákot kezelő gyógyszer, amely nagyhatékonyságú, súlyos betegeknek ad reményt. Van azonban néhány gyenge pontja. Egyik az, hogy egyszerre 4 vaskos tablettát kell belőle beszedni, hogy hatásos legyen. Ám ennek a nagy mennyiségnek csak kis része szívódik fel, ezért nem minden betegnél hatásos. Vagyis sokaknak segít, sokaknak nem.

Ezt felismerve kezdett el a DRGT cég – amelynek ez év márciusáig a vezetője voltam – egy olyan új megoldáson dolgozni, amelynél negyedannyi gyógyszerrel, jobb felszívódás érhető el. Ehhez meg kellett változtatni a tabletták összetételét, hogy vízben feloldva lehessen bevenni. Hosszú fejlesztés eredményeként kutatóink megtalálták a megoldást. Akkor több neves (és méregdrága) nemzetközi szakértő véleményét kértük arról, milyen esélye lesz ennek az újdonságnak a piacon. Szinte mindegyik azt jósolta, nagy bukás várható, mert a betegek nem hajlandók átállni a tablettáról a vízben oldható pirulára. Abban bíznak, amit már megszoktak, ami egyben lenyelhető.

Lehangoló volt e vélemény. Mi másként gondoltuk, ezért öltünk több százmillió forintot a fejlesztésbe. Ha beigazolódik a jóslat, minden mehet a kukába. Ebben a letargikus állapotban a cég központi email-címére érkezett egy levél az USA-ból. Egy súlyos prosztatarákos idős férfi felesége azt kérte, hadd vehessen részt a férje is a mi kísérletünkben, mert nem tudja lenyelni a tablettákat… Oldott formában viszont sikerülne. Megrendítő volt a levél, ugyanakkor nekünk egy reménysugár. Sajnos, nem tudtunk segíteni, mert ugyan jelentek meg hírek a fejlesztésünkről – innen értesült róla a hölgy is –, de még nem voltunk abban a stádiumban, hogy embereken is kipróbálhattuk volna. Viszont utánanézve kiderült, a súlyos betegek 20 százalékának hasonló a gondja, tehát nekik életmentő lehet a mi megoldásunk.

Óriási lendületet adott ez az új információ a fejlesztésnek. Tehát nemcsak jobban felszívódik a mi gyógyszerünk, de a prosztatarákos betegek kb. 20 százalékánál életmentő is. A fejlesztés az utolsó fázisban van. Már embereken tesztelik. Ha ez sikerül, 2021-ben, de legkésőbb 2022-ben forgalomba kerülhet. Már nem vagyok e cégnél, de mint részvénytulajdonos is azt mondhatom: ez a gyógyszer forradalmasítani fogja a piacot. A mintegy 5 milliárd dolláros forgalomból – ez négy-öt prosztatarákot kezelő szerből jön össze – akár 20 százalékot is megszerezhet. Vagyis a szakmai elismerés mellé üzleti siker is párosulhat.

E történet remekül bizonyítja, miért fontosak a kisebb, innovatív cégek ezen a piacon. Üzleti megfontolásból a nagyok csak a piac 80 százalékát célozzák meg, a kicsiknek viszont a 20 százalék is vonzó. Ez pedig sok ezernyi betegnek adja meg a hosszabb élet esélyét.