Jelenlegi hely

Amikor válságot kezel a kismama…

Csatlós Csilla üzleti coach, a Direktinfo Követeléskezelő Kft. ügyvezetője, Bázakerettye polgármestere
Csatlós Csilla üzleti coach, a Direktinfo Követeléskezelő Kft. ügyvezetője, Bázakerettye polgármeste
„Elege van már abból, hogy szállítók hívogatják, és ki nem fizetett számlákról kérdezik”

 

Nehéz és bonyolult terhesség közben jutottam el a Maternity Magánklinikára. A professzor rám nézett, és ezt kérdezte: mit szed a pajzsmirigyére? Semmit, nekem nincs ilyen betegségem, válaszoltam önérzetesen. Volt. Csak előtte nem kezelte senki. Papp Zoltán professzor „ránézésre” kiszúrta. Ez a találkozás azonnal megteremtette a bizalmat.

A szülés után sokat beszélgettem a professzorral. Elmondta, hogy ő orvos, ahhoz ért, de elege van már abból, hogy szállítók hívogatják, és ki nem fizetett számlákról kérdezik.  Mivel a baba korábban jött, hosszabban bent kellett maradnunk, sok időm volt. Elkértem a főkönyveket, hogy megnézzem, mi a baj. A számokból feketén-fehéren kiderült, a klinika fizetésképtelen helyzetben van. Az éves bevétel többszöröse volt a szállítói tartozás, amelynél ráadásul minden tulajdonos kezes volt.

Nem tudtam elfelejteni, amit a könyvelésben láttam. És a tulajdonosok sem, amit erről mondtam nekik. Amikor a 6. héten ellenőrzésre mentünk vissza, leültünk beszélgetni. Megkérdezték elvállalom-e, hogy rendbe teszem a céget. A szívemre hallgattam és elvállaltam, hiszen beteg oldalról megéltem, milyen sokat tudnak orvosként, milyen sokat tesznek egészségügyi szakemberként és csak arra gondoltam, hogy ez az érték anyagiak miatt nem hullhat szét.

Követeléskezelő cégem van, tudom, hogyan kell az adósságállományt kezelni. De azt is tudtam, ez mindenkinek nagyon kemény és lemondásokkal teli munka lesz. A tulajdonos-cégvezetők bevállalták, hogy évekig fillérekért dolgozzanak, a beszállítók részletet adtak, de a banki hitel csak úgy maradhatott meg, hogy nekem is kezességet kellett vállalnom. És ami a legnehezebb döntés volt: kérésemre lemondtak arról, hogy tb-finanszírozott szülészetté váljanak. Ez átmenetileg talán segített volna, de az így kapott támogatás nem fedezte volna az exkluzív, különleges környezetet, a mindenre kiterjedő gondoskodást.

Az idő engem igazolt. Jó döntés volt. A munkatársak összezártak a főnökök mellett. Nekem is elhitték, hogy ebben a történetben ők és a betegek a legfontosabbak. De azt is tudták, hogy kell a stabil pénzügy háttér, így mindenki vállalta a megszorításokat.

Az első teljes pénzügyi évben a 73 milliós veszteségből 2 milliós nyereség lett. Megtörtént a fordulat. A klinika visszakerült a jól megérdemelt „presztízs pályára”. Amikor hét év után 2018-ban eljöttem, már piacvezető intézménnyé váltak.