Jelenlegi hely

10 év szélcsendben és viharban

Brand Éva, Iberdrola Renovables Magyarország Kft., country manager
365 üzleti történet, Brand Éva
„Nőként, két gyerekes anyaként egy igazán férfias területen nem volt egyszerű boldogulni”

 

2018 áprilisában ünnepeltem a 10. évfordulómat az Iberdrola magyarországi leányvállalata élén. És 2018-ban volt pontosan tíz éve annak, hogy a magánéletem is gyökeresen megváltozott. 10 év házasság után úgy döntöttem, elválok.

2008-ban így nagyot fordult velem a világ. Új, izgalmas korszak kezdődött, a szélenergia világa munkaterápiának sem volt utolsó. Nőként, két gyerekes anyaként egy igazán férfias területen nem volt egyszerű boldogulni.  De sikerült! Büszke vagyok arra, amit elértem és egy percét sem bántam meg az elmúlt 10 évemnek. Bár szeretem a szelet, cégvezetőként a „szélből” élek, de a magánélet szélcsendjét mindennél jobban élvezem.

Sokszor eszembe jut, vajon hány liter pezsgőben fürödhettem volna, ha az ellenem fogadók megküldenék a jól megérdemelt szállítmányomat. Mert ellendrukkerek akadtak bőven!

Hiába kaptam úgy címezve levelet, hogy „Tisztelt Országvezető Úrasszony...”, volt, hogy négy órát ültem a „T. Vezérigazgató Úr” titkárságán, miközben előre egyeztettük az időpontot. Érzékeltem az ’én majd megleckéztetem a kisasszonyt’-mentalitást, mert a várakozás után tényleg csak 5 percet szánt rám, azt is mérhetetlenül arrogáns stílusban. Ma már mosolyogva tudok visszaemlékezni erre a pillanatra, mert a végén csak sikerült lebontani ezt a tűzfalat is. Ebben szerepet játszott, hogy nőként sikerült „máshogy” látnom és kezelnem ezt a helyzetet is. Félretettem mindazt, amit ott szívem szerint mondtam és tettem volna… Maradtam inkább a mosolynál és a tűsaroknál.

 

10 évem 10 mérföldköve – avagy az én jótanácsaim a jövő női vezetőinek:

 

  1. Merj nagyot álmodni, akkor is, amikor mások visszatartanának (a pezsgőt se felejtsd)!
  2. Bízz magadban, mert csak te tudod, mire is vagy képes (hidd el, még többre is)!
  3. Merj nemet mondani, akkor is, ha ez másoknak nem tetszik (sokan lesznek).
  4. Légy kreatív és kezdeményező, még akkor is, ha ez általában a nehezebb utat jelenti.
  5. Légy kemény és legfőképp következetes. Rögös út, de vezetőként elengedhetetlen.
  6. Vezess és dönts úgy, hogy éjszakánként nyugodtan aludhass és reggelente ne okozzon gondot szembenézned a tükörképeddel (megfizethetetlen páros).
  7. Mindenre van időd. Kizárólag döntés és logisztika kérdése (plusz egy nagymama).
  8. Ne a múltban élj! Pont annyi idő azon merengeni, hogy mi „lett volna ha”, mint megtervezni, hogy „mit teszek holnap”.
  9. Ha teheted, alkoss maradandót. Olyan munkát végezni, ahol a kézjegyed ott marad a jövő nemzedékének, kiváltság.
  10. Mutass példát, legfőképp a gyerekeidnek. Nekik te vagy a TÜKÖRKÉP.