Jelenlegi hely

Varjú a karón

Csuri Ferenc, a Ferzit Kft. alapító ügyvezetője
Csuri Ferenc, a Ferzit Kft. alapító ügyvezetője
„A cég korábban belekeveredett egy NAV-terhes, nagyon súlyos ügybe, és már túl volt egy csődegyezségi megállapodáson”

 

Már a rendszerváltás elött sem állt tőlem távol a vakmerő karrierváltás. Feladva biztos állami vállalati külkereskedői állásomat, egy nagyon összetett, többlábas barterügyletekkel foglalkozó angol-ciprusi céghez váltottam. Akkori állami vállalati főnököm a visszatartó célzatú búcsúbeszélgetésen még a jövőbeni börtönt is kilátásba helyezte, hiszen akkor még nagyon kivételes volt, hogy valaki egy külföldi – nem a szocialista tervgazdaságnak termelő – cégnek dolgozzon Magyarországon. Úgy látszik, hogy a bátor váltásra való hajlam megmaradt, mert több évtizedes, nemzetközi cégeknél betöltött első számú vezetői karrieremet feladva önálló, szabadúszó jövőt választottam. Interim manageri létre váltottam és ennek rokonterületeit sem zártam ki.

Az első megbízásom a lehető legmélyebb vizekre vitt, kemény válságmenedzseléssel bízott meg a céget átvevő bizalmi vagyonkezelő. A területén valamikor piacvezető vállalat ügyvezetését vettem át. A cég korábban belekeveredett egy NAV-terhes, nagyon súlyos ügybe, és már túl volt egy csődegyezségi megállapodáson. Dolgozói kétharmadát elvesztette, piaca töredékére csökkent, a költségek viszont az egekben voltak. Mindezeken felül büntetőeljárás folyt ellene és ennek, valamint a várható NAV-eljárás eredményének fedezeteként milliárdos értékben került zárolásra vevőkkel szembeni követelés, ingatlan és tárgyi eszköz. Így nem csoda, hogy megbízásom első napjaiban a fizetésképtelenséget kellett menedzselni. Sikerült.

A drasztikus költségcsökkentés mellett a túléléshez a régen lejárt számlakövetelések szisztematikus és erőteljes behajtása adta az alapot.  De sajnos, a másik oldalon sem tétlenkedtek hitelezőink és ügyvédeik. Minden reggel szorongva nyitottam meg a cégkapun jövő üzeneteket és bizony sok esetben a tárgy rovatban „végrehajtás” vagy „követelés lefoglalása” és hasonló információkat találtam. Természetesen a terhünkre. Mi is szerződést kötöttünk egy ismert követeléskezelő, azaz behajtó céggel és hónapokig eredményesen dolgoztunk együtt. Nagy összegű, 365 napon túli követeléseket is behajtottunk, jól működött a dolog, jöttek-mentek a pénzek.

Az egyik reggel ismét a cégkapus hivatalos üzeneteket néztem át és szomorúan láttam az ismert szöveget a tárgyrovatban: „Feladó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Dokumentum típusa: végrehajtás/hátralékkezelés, Dokumentum leírása: követelés lefoglalása”. Nem túl lelkesen nyitottam meg és láss csodát: az eljárás a velünk dolgozó követelésbehajtó cégre, mint adósra vonatkozott és a velünk szembeni le sem járt követelését foglalta le a NAV. Megnyugodtam. És hirtelen a régi mondás jutott eszembe: láttam én már karón varjút! Akkor és ott pont ez történt.