Jelenlegi hely

A tudás szabaddá tesz

Dr. Németh Balázs, a Kvalikon Kft. ügyvezető igazgatója
Németh Balázs, 365 üzleti történet
"Sok évig a saját cégem rabja lettem. Napi 10-12 órát dolgoztam, szinte robotoltam."

 

A tudás és a szabadság mindig fontos volt számomra. Már a pályám elején rájöttem, hogy nekem nem való az alkalmazotti lét. Az első munkahelyem egy nagy nemzetközi tanácsadó cég volt, ahová az egyetem után több mint 100 jelentkező közül választottak ki. Magas kezdő fizetés, üveglifttel, nyakkendőben mehettem a légkondicionált irodába, ahol szép irodabútorok, küldetés-nyilatkozatok és elegáns öltönyös kollégák között apró részfeladatokat kaptam: iratokat rendeztem, „timesheeten” mérték a teljesítményemet. Én az egyetem után úgy gondoltam, hogy most már kész vagyok és ideje „megváltani a világot”.

Ám azzal szembesültem, hogy a nagy multinacionális cégeknél kötött rendszerek és karrier utak vannak, a „világmegváltásra” még évekig várni kell. A kezdő feladatok nagy része engem különösebben nem motivált, nem fejlesztett.

Ezért inkább azokat a feladatokat és lehetőségeket kerestem, amik engem motiválnak, és ahol fejlődni tudok, mások számára érezhetően hasznos dolgokat tudok csinálni. 1997-ben édesapámmal közösen megalapítottuk a Kvalikon Kft.

Többször is tanultam kint az Egyesült Államokban MBA-n és végeztem doktori kutatásokat, sok céget láttam és sokat tanultam (menedzsmentet, vállalkozói szemléletet, gondolkodásmódot) és ezeket a tapasztalatokat a hazai vállalkozások fejlesztésében szerettem volna kamatoztatni.

A Kvalikont kezdetektől én építettem. Én hoztam az üzletet, én csináltam meg a munkákat. Azért is alapítottunk saját céget, hogy szabad lehessek és azzal foglalkozzam, amit szeretek és hasznosnak érzek. Ehelyett sok évig a saját cégem rabja lettem. Napi 10-12 órát dolgoztam, szinte robotoltam. Egyszerre legalább 2-3 ember munkáját végeztem el, az értékesítéstől a postázásig.

Az első nagy előrelépés az volt, amikor felvettük az első alkalmazottat, egy titkárnőt. Ezzel kezdődött meg a cég igazi fejlődése, amikor már másokkal együtt dolgozunk, felelősséget vállalunk értük és el kell őket látni értelmes feladatokkal és munkával.

Ma már 9 alkalmazottal dolgozik a cégünk és 20 külső alvállalkozó tanácsadóval. Éves szinten több mint 2000 vezetőt oktatunk több mint 150 képzést tartunk és több tucat Lean, folyamat és szervezetfejlesztési projektet viszünk párhuzamosan, 2002 óta Benchmarking Klubot működtetünk, Best Practice Fórumokat szervezünk.

Korábban a munkám fókuszában mindig a probléma megoldása volt, kerestem a megoldásra váró feladatokat. Ma már máshol van a fókusz. Én már a fejlesztésre koncentrálok, új módszertanok kidolgozására.

A cél nem az, hogy megoldjuk a problémákat, hanem a tudástranszfer, hogy képessé tegyünk másokat arra, hogy megoldják a problémáikat.

Rájöttem, hogy a tudás az új tőke és ha sikerül másokkal megosztanom az engem is szabaddá tesz.