Jelenlegi hely

Természeti csapásból innováció

Domonkos István, a DOMI Fokhagyma Kft. ügyvezető igazgatója
Domonkos István, 365 üzleti történet
„Az egyik évben a jég elverte az összes hagymát. Nagyapám nem esett pánikba. Mérgelődés, siránkozás helyett okos ötlete támadt.”

 

A vihar lecsapott, a fokhagyma nagy része tönkrement, lapossá vált.

Nagyapánk csak nézte, nézte, majd a táblányi zúzott fokhagyma látványától hirtelen kipattant az „isteni szikra”… Nálunk ez volt a kezdet. Úgy is fogalmazhatnám, hogy a természeti csapás „eredménye” fordult át innovációba…

Nagyapánk sikeres, virágzó gazdaságában az egyik termesztett növény a fokhagyma volt. Az egyik évben a jég elverte az összes hagymáját. Ám ő nem esett pánikba. Mérgelődés, siránkozás helyett okos ötlete támadt. Nem volt rest, megpucolta, külön válogatta a még megmenthető fokhagyma gumókat, gerezdeket. Konyhakész árut készített belőlük, majd először a szomszédoknak, aztán kis tálon, tányéron ennek is, annak is ajánlotta. Piacon is, vendéglősnek is felkínálta.

Látta, hogy érdeklődtek iránta, „megy” a dolog. Így a jégverés után addig mentette a menthetőt, amíg elérte: a tisztított fokhagymából hasznos piaci termék lett, a családnak meg jó bevétel. Ez volt a kezdő ötlet, amit a gyakorlatban a jókedvvel megvalósított, akkor még egyszerű technológiával,

A következő években már tudatosan tisztította a fokhagyma egy részét, és így árulta. A különös, a felénk még sohasem létezett családi vállalkozáshoz sok kéz kellett, a munka a famíliánk minden tagját mozgósította. Minden évben egyre több fokhagymát pucolgattuk, mígnem 1996-ban –most decemberben 22 éve – létrehoztuk a DOMI céget.

A kezek és a kézi szerszámok azonban már kevésnek bizonyultak. A környéken, sőt, az országban sem láttunk olyan vállalkozót – napjainkban sincs ilyen –, aki ilyen nagy tömegben foglalkozott volna a fokhagyma sokrétű feldolgozásával. Ma már évi 250 tonnányi kapacitással tucatnyi terméket gyártunk, 20 féle kiszerelésben, köztük a fűszerezett zúzott fokhagymát is, amelyre cégünk 2015-ben megkapta a Magyar Termék Nagydíjat.

Az igények növekedése 2001-ban már egyértelműen megkövetelte, hogy gépesítsünk. Az elmúlt évek alatt csaknem száz százalékban egyedi gépparkot  állítottunk üzembe. S mivel Tápé közepén van a feldolgozó üzemünk, a technológiához szükséges szintén egyedi légtechnikai, porszűrési és zajcsökkentő eszközöket magyarországi gyártók „prezentálták”.

Semmilyen feladattól nem ijedtünk meg. Az egyik biztosítótól kilenc év után a családi vállalkozásba haza „dezertált” építőipari üzemmérnökként, még intenzívebben folytam bele a munkákba. Mostanra összeállt a 8 személyes csapat. Lelkesek vagyunk tele ötletekkel. Egyik céges szlogenünk ez lehetne: „Szívvel, lélekkel mindent lehet komolyan csinálni!” Lehet kutatni, fejleszteni, némi tudományt vinni a mindennapokba.  És a fejlesztésben, innovációban nincs megállás…