Jelenlegi hely

A „találmány” és a piaci verseny

Bíró Zoltán, a Ferzol Lemezmegmunkáló Kft. ügyvezető igazgatója
365üzletitörténet, Bíró Zoltán, szabadalom
„Felszólítottak, hogy azonnal hagyjuk abba a gyártást és a forgalmazást”

 

Régen történt, de ma is tanulságos az eset. 1989-ben felkeresett egy barátom, egyszeri mennyiséget gyártatott nálunk egy, a kereskedelmi forgalomban is kapható ismert cikkből. Fél évvel később ő már mással foglalkozott, mi viszont észrevettük, a termékre egyre nagyobb az igényt. A barátom jóváhagyásával ezért azt tovább gyártottuk és üzletekben értékesítettük is.

Úgy egy év múlva már országosan is befutott e termék. Ekkor keresett meg egy cég tulajdonosa és ügyvédje (nevezzük X cégnek), hogy az adott termék szabadalommal védett, ezt a bejegyzési számmal bizonyítják. Felszólítottak, hogy azonnal hagyjuk abba a gyártást és forgalmazást, és fizessük meg nekik darabonként a szabadalmi díjat. Visszamenőleg, és a jövőben is, ha forgalmazni akarjuk.  Ha ezt elfogadjuk, nem lett volna piacképes a termék.  Akkor a mi tisztes haszonnal forgalmazott termékünk ára negyede volt a minket felszólító X cégének. Ők is gyártották ugyanis és forgalmazták is. Megijedtem. Mi lesz, ha tényleg fizetnünk kell az eladott darabok után a díjat? Ráadásul eközben az X cég a televízióban is reklámozta a terméket, ami a mi forgalmunkat is megdobta.

Ugyanakkor nem is értettem a helyzetet: egy régóta ismert termék mitől lehet találmány? Hogy jegyezhette be ezt a szabadalmi hivatal?  Fiatal suttyó vállalkozóként (25 évesen) felkerestem hát a hivatalt, kikértem a szabadalmi anyagot, olvasgattam, nem értettem, egyre nyomasztóbb volt az egész. Egy munkatárs sietett a segítségemre. Szerencsére.

Kiderült ugyanis, hogy bárki bármilyen termékre beadhat szabadalmi kérelmet, kap is egy bejegyzési számot, ám hogy elfogadják-e szabadalomként a kérelmet, az csak a vizsgálat után, kb. egy év múlva derül ki. Úgy ítéltem meg, nincs mitől tartanom. A termékben semmi új elem nem volt, mitől lenne hát szabadalom? De azért izgatott a dolog, hogy miért is fenyegettek meg…

Némi utánanézéssel megértettem, miről is van szó valójában. A két cég termékének ára között nagy volt a különbség. Az X cég a különbséget szabadalmi díjként tüntette fel, azt egy külföld személynek utalta át. Az akkori jogszabályok szerint ez adómentes volt. Tehát itt egy adó trükkről volt szó, amiben zavaró tényező lehetett a mi, szabadalom nélküli jelenlétünk.

Megnyugodtam. Írtunk az X cégnek, hogy nem hagyjuk abba a gyártást. Sőt! Felhívtuk a figyelmüket, hogy nekik jelenthet majd gondot, ha egy év múlva kiderül, nincs itt semmiféle szabadalom, tehát nincs mire adómentességet igénybe venni. Vajon be fogják fizetni a jogtalanul megspórolt adót az adóhivatalnak?

E levélre rövid, egymondatos választ kaptam: megférünk egymás mellett a piacon. A termék a mai napig ismert és kapható. Már többen gyártják és forgalmazzák. Így is megéri.