Jelenlegi hely

Rosszul kezdődtek, jól végződtek

dr. Hoffmann Károly, a Sanmina-SCI Magyarország Kft. ügyvezetője
Hoffmann Károly, 365 üzleti történet
„Egy lendületből váratlan szakmai hármasugrás következett. Egyik napról a másikra a főnököm főnökének a főnöke lettem”

 

Lehet jó vége a rossz dolgoknak is. Nálam ez sokszor bekövetkezett. Megedződtem. Fiatal korban az emberek többsége még nem tudja biztosan, mi lesz pontosan a munkája. Én úgy éreztem, nagyon is tudom. Fizika tanulmányi verseny nyerteseként kerültem be a Szent István Gimnázium fizika tagozatára. Később a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán tanultam, fejlesztőmérnöknek készültem, elméleti munkára. Villamosmérnöki tudományokból szereztem doktori címet, majd a Tungsram elektronikai fejlesztő csapatába kerültem. Volna. Éppen amikor végeztem, a GE átvette a Tungsramot. Rosszul kezdődött. Az új vezetés szétfoszlatta a terveimet. Kijelentették, hogy nem foglalkoznak elektronikai fejlesztéssel, csak a fényforrásfejlesztésre és fényforrás gyártó gépek fejlesztésére fókuszálnak. Mivel a doktori tanulmányaimat a Tungsram finanszírozta, nem volt választásom: a cégnél kellett elhelyezkednem. A gépvezérlés-fejlesztési osztályra kerültem, ahol a mérnöki munka gyakorlati oldalával kellett foglalkoznom.

Akkoriban nem volt jellemző a műszaki diplomát szerzőkre a folyékony angol szakmai nyelvtudás. Én azonban jól beszéltem ezen a nyelven. A doktori disszertációm során többször is tartottam angol nyelvű előadást külföldi szakmai konferenciákon. Szerencsémre. Ekkor figyelt fel rám az amerikai menedzsment. Egy lendületből váratlan szakmai „hármasugrás” következett.  Egyik napról a másikra a főnököm főnökének a főnöke lettem. Rossz kezdet után jó folytatás.

A tanulást azonban nem hagytam abba: a menedzsmenttudásomat mélyítendő, MBA diplomát szereztem az angliai Brunnel egyetemen. Amikor megvolt a több mint öt év vezetői gyakorlatom, kipróbáltam magam első számú vezetőként az amerikai Emerson Electric egyik kisebb székesfehérvári gyárában. Az élet azonban tovább sodort: már gyakorlott igazgatóként Tatabányára kerültem, az amerikai Artesyn cég közepes méretű gyárába, igazgatóként.

Négy év telt el, amikor egy újabb „jó a rosszban” helyzet következett. Kiderült, a tulajdonosok elköltöztetik a gyártást hazánkból Romániába. Nagyon sajnáltam, jó volt ott dolgozni. Továbbléptem. Ezúttal Pécs következett, a finn Elcotech, a gyártási szolgáltatások területén gyárigazgató lettem. Újra négy évig, mert rám talált a Sanmina-SCI tanácsadó cége. Hívtak vissza Tatabányára. Igent mondtam. Jelenleg a Sanmina amerikai cég tatabányai gyártóbázisát vezetem, alelnöki pozícióban. Ez a Sanmina legnagyobb európai gyára, mind létszámában mind árbevételében a TOP 100 magyarországi vállalat középmezőnyébe tartozik. Úgy érzem, ebben a pozícióban révbe értem. Nem tudom, hogyan fogadnék még egy „jó a rosszban helyzetet”. Azt hiszem, nehezen…