Jelenlegi hely

Önbecsülés, munkanélküliként is

Durugy András, az Európa Tréning Centrum Oktató Kft. ügyvezető igazgatója
Durugy András, 365 üzleti történet
„Az elkeseredésnek azon a szintjén volt, hogy ő már itt fölösleges, inkább kiugrik az ablakon”

 

A rendszerváltás utáni évek valóságos sokkterápiát jelentettek emberek tízezrei, százezrei számára. Munkanélküliek lettek. Aki utcára került, mert megszűnt a vállalat, ahol esetleg évtizedekig dolgozott, vagy csak privatizálták, és az új tulajdonos egy fiatal vezetőt nevezett ki, az hirtelen elvesztette a talajt a lába alól. Úgy érezte, vége a világnak, s leginkább az ő életének

Egy angol üzleti oktatócég felismerte a hirtelen kínálkozó lehetőséget, és bejött Magyarországra, hogy piaci ismereteket, üzleti tudást oktasson. Az új világban erre lesz legnagyobb szüksége az állástalan embereknek. Ide kerültem én fiatalon oktatónak. És bár nem volt olcsó ez a tanfolyam, szinte minden kurzuson sok munkanélküli jelent meg. Többségük képzett volt, sokan egyetemi diplomával is rendelkeztek.  Látszott, bár nehezükre esett, de összeszedték magukat, megpróbáltak igazodni, tanulni. Marketinget, üzleti szemléletet, vállalkozási ismereteket. Mindent, amire addig nem volt szükség, sőt, talán még nem is hallottak róla…

Az órák sokszor nyomott hangulatban teltek. Az elkeseredett emberek szomorúsága meghatározta a légkört. Csak lassan engedtek fel, olyankor is sokszor keserűen kifakadtak a nyikhajok ellen, akik „kitúrták” őket, miközben semmihez sem értettek, csak fiatalok voltak… Én marketinget, üzleti gondolkodást oktattam. Bár én is a nyikhajok korcsoportjába tartoztam, engem tanárnak fogadtak el, ezért gyakran megnyíltak előttem. Főleg azért, mert sajátos módszert vezettem be: próbáltam a személyes életükhöz kötni a tananyagot. Tőlük vettem az élethelyzetet, a történeteket, azokat feldolgozva, elemezve hónapok alatt eljutottunk odáig, hogy lehet valamit kezdeni ezzel az állapottal. Az állásukat ugyan elvesztették, de a tudás, a tapasztalat megmaradt. Annak egy piacgazdaságban értéke van. Üzleti értéke. Csak meg kell találni a hasznosítás módját, terepét, formáját.

Az egyik tanfolyam vége felé odajött hozzám egy 50 körüli férfi. Az MMG Automatika Műveknél dolgozott, fejlesztési vezetőként. Párás szemmel hosszan rázta a kezem, hogy mennyire hálás nekem. A kurzus előtt az elkeseredésnek azon a szintjén volt, hogy ő már itt fölösleges, inkább kiugrik az ablakon… Most meg úgy érzi, értékes ember, van tudása, s újra önbizalma is.

Akkor már több tanfolyamon voltunk túl. Kiderült, nemcsak piaci tudást kell tanítanunk, pszichológusnak is kell lenni. Akit akkor az utcára tettek, légüres térben találta magát, és hirtelen leértékeltnek érezte magát. Aki vissza tudta szerezni önbecsülését, annak esélye volt az újabb sikerre.  Ebben segített a megszemélyesített tananyag.  Ami bevált, azon nem változtatok. A tanácsadói, vezetőfejlesztői munkában ez lett a specialitásom.