Jelenlegi hely

A NyugdíjGuru személyes brand lett

Dr. Farkas András, nyugdíjszakértő, blogger, tréner
Farkas András, 365 üzleti történet, Nyugdíjguru
„Nem estem kétségbe, inkább kíváncsi voltam: mi lesz ezután? Hogy fogom megoldani ezt a helyzetet?”

 

A külügyi karrierem után huszonöt évig különféle biztosítók és nagy közvetítő cégek felsővezetői posztjain dolgoztam. Megszoktam ezt a létezési formát. Nem vágytam arra, hogy megbízható cégháttér nélkül, egyedül boldoguljak. 2016-ban azonban véget ért az életemben ez a korszak.

Rádöbbentem, hogy eljött az önálló piaci megmérettetés időszaka. Most kiderül, gondoltam, mire vagyok képes egyedül. Hogy mennyit ér a nevem, a tudásom a piacon, ha önállóan bocsátom áruba a szakértelmemet. Nem estem kétségbe, sokkal inkább kíváncsi voltam, hogyan fogom megoldani ezt a helyzetet. Nyugodt maradtam, és magabiztos, mert tudtam, tisztelnek, és sokan szeretnek is a biztosítási szakmában.

Emellett az is erősítette a magamba vetett hitemet, hogy  már évekkel korábban elmélyültem a nyugdíjkérdésekben. Ez a biztosítási piacon egyébként is fontos szakmai terület, de engem személy szerint is nagyon érdekelt, hogyan alakul a nyugdíjak szabályozása, milyen esélyei, lehetőségei vannak az aktív korból kilépőknek – és mit tehetnek azok, akik már nyugdíjasok. Azt kezdettől láttam, hogy a nyugdíjakkal és az időskorra való felkészüléssel kapcsolatos hiteles információk iránt óriási az igény, miközben nagy a bizonytalanság és a tájékozatlanság e témában. Az elmúlt néhány évben több mint nyolcszáz jogi és gyakorlati összefoglaló poszt közzététele és több tucat tájékoztató You Tube videó elkészítése mellett már 21 ezer embernek segítettem személyre szabott pro bono, azaz ingyenes írásbeli tanácsadással a nyugdíjcélú előtakarékosság, az öregségi nyugdíj, a nők kedvezményes nyugdíja, a korhatár előtti ellátások, a megváltozott munkaképességűek ellátásai és számtalan kapcsolódó témában. A hatalmas érdeklődés alapján nagy forgalmú, havonta százezres nagyságrendű olvasótábort vonzó portállá fejlődött a NyugdíjGuru News névre keresztelt blogom, amelyen már 75 ezer állandó követőm van, miközben hetente közel 30 ezer ember olvassa a hírleveleimet is. Lassan az ingyenes segítségnyújtás üzletileg is hasznosul, hiszen az olvasók számára tekintettel egyre jobban pörögnek a reklámok is.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan hívnak szakmai előadásokra, motivációs tréningekre. Mára kiderült, hogy személyes brand lett a nevem. Eleinte nem építettem ezt tudatosan, de mindig szívesen vállaltam nyilvános szereplést, és senki elől nem zárkóztam el, ha segítségre volt szüksége az én szakterületeimen. A nyugdíjkérdésekben minden jel szerint Magyarország egyik legkeresettebb szakértője lettem – ez pedig nyilvánvalóan piaci érték is.

A NyugdíjGuru név mára fogalommá vált.