Jelenlegi hely

Nem bohóckodás! Családi alkotmány!

Boross Dávid, az Oázis Kertészet tulajdonos-ügyvezetője
Boross Dávid, 365 üzleti történet, Oázis
"Nem szeretnénk, ha az Oázist bármikor családi viszály veszélyeztetné, ezért minden, előre látható helyzetre van jogi szabályozás. Ez kiterjed tulajdonosok és családtagjaik jogaira, kötelezettségeire, a cég- és családvezetés formalitásaira is"

 

Egy több száz munkavállalót foglalkozató cégnél a felelősség is nagyobb, mint a kisebbeknél. Még édesapám ismerte fel, hogy a mi családi cégünket is át kell alakítani, felkészülni a generációváltásra. Akkor még nem gondoltuk, hogy ez kényszerűen 2015-ben be is következik…

Elhatároztuk, hogy családi alkotmányt készítünk, amiben minden tulajdonos – négy fiútestvér és a szüleim – konszenzusra jut, megállapodik a tulajdonlás, a cégvezetés és a család viszonyrendszerének általános elveiről. Ehhez külső moderátort is igénybe vettünk. Egy kívülálló könnyebben közös nevezőre hozza a különbségeket, elsimítja a vitákat. A két évig tartó folyamat során egyenként beszélt mindenkivel, majd külön csoportba sorolta az egyetértési pontokat és az összetűzésre alkalmat adó témákat. Aztán jöttek a csoportos beszélgetések, általában azokkal, akik egyetértettek, hogy újabb területekre terjedjen ki a megértés.

A családi alkotmány fontos, de nem elégséges, ezért amikor azzal elkészültünk, jogászokra bíztuk, hogy jogilag is rendezzék a megállapodást. Lehet, hogy furcsa ez így, sok családi vállalkozás azt mondja, minek ez a felhajtás, mi mindenben egyetértünk. Aztán egy egyszerű konfliktusra rámehet nem csak a család, de a magánélet is. Nem szeretnénk, ha az Oázist bármikor családi viszály veszélyeztetné, ezért minden, előre látható helyzetre van jogi szabályozás. Ez kiterjed tulajdonosok és családtagjaik jogaira, kötelezettségeire, a cég- és családvezetés formalitásaira. Viták mindig lehetnek, egy klasszikus eset, mikor az egyik testvér vezeti a céget, a másik meg „csak” tulajdonos. Rövid távon az előbbi a minél magasabb fizetésben is érdekelt, az utóbbi viszont inkább az osztalékban. Mi a tulajdonlást és az operatív vezetést elválasztottuk egymástól.

Háromból két testvérem, s édesanyám is a cégnél dolgozik, vigyázunk arra, hogy a céges vitánkba még véletlenül se keveredjen családi viszály. Éppen ezért a munkahelyen édesanyámat is Hedvignek szólítom, ami külső szemlélőnek talán bohóckodásnak tűnik, de nem az. Csak így érhetjük el, hogy ne legyen túlzottan családias a működésünk. Külső szakértőkkel – könyvvizsgálóval, jogásszal, adótanácsadóval – is dolgozunk, az ő szakmai munkájukat is megzavarná, ha azt látnák, hogy mi családi életet élünk a munkahelyen.

Édesapám halála után én lettem az ügyvezető, s nekem nagyon fontos a profi működés. Egy idő után ugyanis már nemcsak öt tulajdonos lesz, hanem a gyerekeinkkel egyre több. Az szeretnénk, hogy ők egy jól szabályozott, transzparens szervezetet lássanak. A családi alkotmánnyal a stabilabb jövőt biztosítottuk.