Jelenlegi hely

Mit ér a rendezvényszervező, rendezvény nélkül?

Tárnyik Pál, rendezvénytervező, a KKV TOP100 Díj és Konferencia társalapítója
Tárnyik Pál, rendezvénytervező, a KKV TOP100 Díj és Konferencia társalapítója
„Ott álltam egy építkezés kellős közepén, két gyerekkel, állás nélkül… Ám akadt egy ember, aki örült ennek…”

 

Tizenöt évet dolgoztam multinacionális vállalatoknál értékesítőként. Amikor PB-gáz üzletágban dolgoztam, sokszor mondtam, ennél lehetetlenebb feladatom már biztosan nem lesz. Hogyan lehet gázt eladni?
Aztán sikerült új vevőket találni… Mégis, felüdülésként éltem meg, amikor elcsábítottak egy másik céghez. Egy német holding budapesti irodáját vezettem, perforált lemezeket adtunk el. Na, ekkor jöttem rá, mégsem a PB-gáz a legfurcsább termék… Egyedüli gyártóként mégis kellemes helyzetben voltunk, futott a szekér.

Ám bennünket is elért a „multibetegség”. Hétfőn repülőre ült a német vezető, először Szekszárdon, a gyárban tárgyalt, majd kedden Budapesten, az értékesítési irodában. Dicsérte, hogy milyen szépen növeltük a forgalmat, majd bejelentette: azonnal bezárják a budapesti részleget, péntekig még maradjunk, amig kiürítik az irodát. A logisztikát kiszervezték, az értékesítés a gyárhoz került. Indoklás nem volt.

Ilyen helyzetben még nem voltam, engem még soha nem küldtek el – füstölögtem magamban. Ott álltam egy építkezés kellős közepén, két gyerekkel, állás nélkül… Ám akadt egy ember, aki örült ennek a fejleménynek: Zoli barátom, akinek volt egy rendezvényszervező cége, és régóta kapacitált, hogy dolgozzak nála. Addig a pillanatig ez nem volt alternatíva.

Akkor azonban az lett. Húsz éves barátságot nem akartam kockára tenni azzal, hogy az alkalmazottja legyek, ezért kikötöttem, odamegyek, ha betársulhatok a cégébe. Befizetett kéthetes nyaralásunk volt, addig gondolkodhatott, mi legyen. Biztos voltam benne, hogy ennyi idő alatt én is kitalálom az új utam. De erre nem volt szükség, megállapodtunk egy cégvásárlási folyamatban és társak lettünk 2006 nyarán.

Pillanatok alatt kiderült, nekem nagyon fekszik a rendezvényszervezés, mint új munka. Három hónap múlva már minket bízott meg a Burger King a központi szervezetük karácsonyi partijának teljes lebonyolításával.
A cég addigi legjobb évét zárta. Barátom 2007-től ki is szállt a napi munkából, rám bízott mindent. Nem tudom, hol tartanánk ma, ha nem jön a 2008-as válság, amely a rendezvényszervezést szinte lenullázta.

Pár évig tartottuk magunkat, aztán megszüntettük a céget. Én azonban már nem váltottam: a BNI hivatalos rendezvényszervezője lettem. Egyik feladat jött a másik után. Most, a koronavírus járvány újra nagy próbatétel. Nincsenek rendezvények. Minek akkor rendezvényszervező? Kitalálom. Lesz megoldás. Válság ide, vagy oda, ezt a munkát nekem találták ki. Maradok.