Jelenlegi hely

Minden tudás jó valamire

Dunai Tamás, az Euro-Log Logisztikai Szolgáltató Kft. ügyvezetője
Dunai Tamás, 365 üzleti történet
„Ki kellett vívni a tiszteletet és ezt erővel, kiabálva nem lehetett”

 

 

Bárkiből lehet bármi, ha kellően nyitott és vállalkozó szellemű, hiszen minden tudás hasznosítható valamire az életben. Én magyar-történelem szakos tanárként végeztem Szegeden, diplomámat A polgárosodás kérdései Arany János kisepikájában címmel írtam. Soha nem dolgoztam a szakmámban, viszont vezetőként nagy hasznát vettem például a pszichológia és a neveléstörténet tárgyaknak.  

 

Az egyetem alatt és rögtön utána is a legkülönbözőbb szakmákban dolgoztam, folyamatosan kerestem a helyem. Körülbelül egy évig egy gyermekotthonban vállaltam állást, ami egész életemet meghatározó tapasztalat volt. Az itt lakó srácok csak egy-két évvel voltak fiatalabbak, mint én, ezért erővel nem lehetett tiszteletet kivívni, csak emberséggel, példamutatással és kitartással.

 

Ezt követően elvállaltam az akkoriban induló Külkereskedelmi Sportpark úszómesteri állását, mivel fiatalon versenyszerűen úsztam. A külkerparkba jól szituált üzletemberek jártak, jó volt a ’80-as évek végén olyan emberekkel beszélni és találkozni, akik már akkor nyugati vállalatokkal üzleteltek és tudták, mi az a piac.

 

Ekkortájt nyíltak meg a határok, a külföldi márkák elkezdtek beáramlani az országba, de a választék még igen szűkös volt. Jó lehetőségnek éreztem, hogy a divat szakmában indítsak egy vállalkozást, ezért egyik barátommal Thaiföldről hoztunk be ruházati termékeket. Nagyon népszerű volt a Gucci vagy Benetton felirattal ellátott hímzett póló, a selyem ing vagy az akkor még hiánycikknek számító piros címkés 501-es Levis farmer. A legkülönlegesebb és a legdrágább terméknek az elefántbőr dzseki számított, melyet extraprofittal tudtunk értékesíteni.

 

A kereskedelmi munkám során ismerkedtem meg a nagy külföldi hajós társaságokkal,  a konténer érkezésekor pedig importőrként kapcsolatba kerültünk a vámosokkal, a vámkezeléssel és a szállítmányozással. Sokszínűnek, komplexnek éreztem ezt a munkát, és láttam benne üzleti lehetőséget is. Édesanyám akkoriban a Maspednál dolgozott, tőle is értek impulzusok.

 

Mindennek eredményeként 1994-ben megalapítottam az Euro-Logot, amivel azóta is a keleti piacokra fókuszálunk: a FÁK országok, Belső-Ázsia, a kaukázusi utódállamok, Irak és Irán irányába.

 

Kalandos világ ez, sok meglepetéssel és izgalommal. A szakmát megtanultuk, a lelki erőnlétre pedig a sok-sok korábbi munka edzett meg. Semmit nem érzek fölöslegesnek! Még Arany János kisepikájának elemzését sem!