Jelenlegi hely

Minden összeesküdött ellenünk

Dominek Ákos, a Dominek and Partners Kft. alapítója
Dominek Ákos, a Dominek and Partners Kft. alapítója
„Bepánikoltunk. Most már tényleg vége mindennek. Engem viszont hirtelen jeges nyugalom öntött el…”

 

 

Hónapok óta küzdöttünk egy beszállítóval. Egyre rosszabb lett a helyzet, rendszeresen későn szállított. Monopolhelyzetben volt. A nekünk szükséges nagyon pici alkatrészt csak ő gyártotta. Rendszeresen túlvállalta magát. Mi sürgettük, próbáltuk „nyomás alatt” tartani, már amennyiben egy ilyen helyzetben lehetett. Gyakran borotvaélen táncoltunk, ám az utolsó pillanatban mindig teljesített.

Az egyik megrendelésünknél azonban nem. Márpedig ha ő nem szállít, mi sem tudunk. Egy szombat reggel jött a telefon, hogy sehogy sem tudnak hozzánk időben eljutni. Első gondolatunk az volt, hogy kész, vége, feladjuk. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen…- mondogattuk, és tényleg, jött is a mentőötlet: mi lenne, ha nem hozzánk hoznák az árut, hanem közvetlenül a mi vevőnkhöz. Az „csak” nyolcórányi távolságra volt tőlük. Beleegyeztek. Megszerveztünk mindent, egy teherautót rendeltünk a gyárhoz.  

Ettől kezdve felgyorsultak az események. A sofőr bejelentkezett, hogy már ott van, majd jelezte, hogy az autópályán halad. Akkor már az egész beszerzési részlegünk nyomon követte a fejleményeket, így hatalmas üdvrivalgásban törtek ki e hír hallatán. Ellazultunk, vicceket is képesek voltunk mesélni.

Ám három óra múlva jött az újabb telefon: lerobbant az autó! Bepánikoltunk. Most már tényleg vége mindennek. Engem viszont hirtelen jeges nyugalom öntött el. Bár minden összeesküdött ellenünk, de higgadtan végiggondoltam, mit tudnánk még tenni. És beugrott az újabb mentőötlet: ezek az alkatrészek kicsik, még a nagymennyiség se foglalhat el sok helyet. Nekem akkor is kombi autóm volt, így tudtam, sok minden belefér. Gyorsan megkérdeztem hát, mekkora csomagokról van szó. Két palettáról, hangzott a nyerő válasz. Megkönnyebbültem, ez a méret két autóba belefér. A sofőrtől gyors helyzet-meghatározást kértünk, hogy a német autópálya melyik részén van pontosan. Megnéztük, milyen német város van hozzá a legközelebb, majd kikerestük az ottani taxistársaságok telefonszámait.

Működött a dolog. Rövid időn belül két kombi taxi indult el a bajbajutott teherautóhoz, hogy ott átrakva az árut, továbbszállítsák a célállomáshoz. A mi embereink is úton voltak. Nekik kellett a helyszínre érkező alkatrészt beszerelni a termékünkbe – ez néhány pattintást jelentett –, majd még aznap átadni az ügyfelünk raktárának.

És innentől kezdve minden terv szerint haladt.  A taxik behozták a kiesett időt, kollégáink azonnal lepakoltak, szereltek, majd átadták a raktárnak. Ismét pontosan teljesítettünk. Csak az előtte lévő napokat, órákat, perceket feledni tudnánk!

Ugyanakkor tény, ha nincs ez a kiélezett helyzet, sosem derül ki, mennyire leleményesek, kreatívak vagyunk. Ha nem adjuk fel, mindenre találunk megoldást.