Jelenlegi hely

A Kiskakukkban kezdődött

Dobák Miklós, az IFUA Horváth & Partners Felügyelő Bizottságának elnöke
Dobák Miklós, 365 üzleti történet
„Horváth Péter elővett a tárcájából 200 márkát, amelyet anyósom – aki a komáromi strandon volt pedikűrös – váltott át feketén…”

 

Egy magyar származású kölni könyvtáros, egy komáromi pedikűrös, és John Child angol közgazdászprofesszor. Mi a közös bennük? Nos, mindhárman „alakítói” voltak az IFUA Horváth & Partners tanácsadó cég megszületésének. Elmesélem, hogyan.

 Prológus

1985-86-ban kölni posztdoktori tanulmányaim során a könyvtárban találkoztam először Péter Horváth professzor Controlling című művével. Magyar volt a könyvtáros, így meg is adta a Magyarországot 1956-ban elhagyott szakember címét; levélben gratuláltam az idehaza kevéssé ismert szemléletmódot adó munkájához.

Három évvel később találkoztunk személyesen először, amikor munkahelyemen – mai nevén: Budapesti Corvinus Egyetemen – a korszerű menedzsment módszerekről szerveztünk konferenciát. Büszke vagyok, hogy olyan szaktekintély is előadott Horváth Péter mellett, mint John Child angol közgazdászprofesszor.

Pár hónap múlva levelet kaptam Horváth professzortól, a Kiskakukk étteremben kért találkozót. Ott vetette fel egy kontrolling profilú cég alapításának ötletét. Családommal akkoriban költöztünk egy lakótelepi lakásba, nem tűnt hát reálisnak, hogy az egymilliós alaptőkét igénylő cégindításba 50 százalékkal be tudnék szállni. 15 százalékot vállaltam.  

A cégbírósági bejegyzésig megszerveztük az első Budapesti Controlling Fórumot – az idén már a 30-iknál járunk! –, ám magántőkéből nem futotta volna a költségekre. Mikor ezt beismertem, Horváth Péter elővett a tárcájából 200 márkát, amelyet anyósom – aki a komáromi strandon volt pedikűrös – váltott át feketén. Nem is rossz árfolyamon! Ebből vettük meg a címlistát és a bélyegeket a postán kiküldött meghívókhoz.

A szervezés során ismertük meg Radó Istvánt, vele, és Reinhold Mayerrel, a kinti cég egyik vezetőjével négyen alapítottuk meg az IFUA-t. István kollégámmal közösen később 49 százalékos arányra növeltük részesedésünket – ám mindig konszenzussal döntöttünk. Német részről a szakértelem és a know-how érkezett, mi a helyismeretet és a kapcsolatrendszert hoztuk. 2000-ben átalakult a nemzetközi csoport, a többi partnerrel együtt létrehoztuk a Horváth AG-t, amely menedzsmentholdingként tulajdonosa a Horváth & Partners cégeknek, immár 7 országban.

 

Epilógus

Az IFUA Horváth & Partners mára Magyarország egyik meghatározó tanácsadó cége lett. Kontrolling, folyamatszervezés, stratégiaalkotás terén a legnagyobb nemzetközi szereplők mellett tudtunk versenyképesek maradni. Száznál is több főállású tanácsadónk van, csapatunk 3 milliárdos árbevételt hoz. A partneri együttműködés és a konszenzusos vezetés ma is éppúgy jellemzi a céget, mint a kezdeti időkben.

…A komáromi strand egykori látogatóira pedig máig szeretettel emlékezem. Nem is sejtik, de ők is hozzájárultak a sikerhez!