Jelenlegi hely

Két tanmese – jó és rossz variációban

dr. Dióssy László, a Chianti 3D Kft. ügyvezető igazgatója, címzetes egyetemi tanár
dr. Dióssy László, a Chianti 3D Kft. ügyvezető igazgatója, címzetes egyetemi tanár
„A románok boldogok voltak, hogy még néhány évig használható márkás nyugati gumikhoz jutottak…”

 

 

Hulladékgazdálkodásról szóló egyetemi előadásaimat két tanmesével szoktam kezdeni. Az egyik az elrettentő példa, a másik pedig azt mutatja, szemétből is lehet aranyat csinálni…

1.Egy, a rendszerváltás előtt meggazdagodott vállalkozó (aki már nem él) elmesélte nekem, hogyan szerezte élete első millióját.  Németország nyugati felén (akkoriban: NSZK) hallotta, hogy nagy problémát jelentenek a használt autógumik. Nem volt ötletük, hogyan kellene ezektől megszabadulni úgy, hogy a környezetet se károsítsák. Amikor az egyik autószalonban nézelődött és ott használható, levetett gumiabroncsokat látott, megkérdezte, mennyiért vehetné meg őket. Megvenni? Ha elviszi őket, akkor ő kap egy márkát darabjáért – hangzott a válasz.  Pár nap múlva visszament egy utánfutóval és elvitt egy rakomány autógumit, amit egyenesen Romániába szállított, ahol egy márkának megfelelő lejt kapott minden egyes darabért. A románok boldogok voltak, hogy még néhány évig használható márkás nyugati gumikhoz jutottak.

Ennél boldogabb csak a nagyvállalkozó volt, aki legközelebb már tehergépkocsival ment a gumikért, később pedig tehervagonokat bérelt és tonnaszám szállította a kopott autóköpenyeket az NSZK-ból Romániába. Nagyot „kaszált” az üzleten. A környezetvédelem a kelet-európai országokban akkor még nem volt lényeges szempont.

 

2. 2007-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkáraként dolgoztam. Felkeresett Simon Lajos vállalkozó, a Budafilter ’94 Kft. ügyvezető igazgatója, aki kifejlesztett egy TERMO-PRESS elnevezésű palackzsugorító készüléket. Ez az üres műanyag palackokat (PET) áram segítségével a kupak és a címke eltávolítása után képes volt 5-8 cm magasságura zsugorítani, ami újra felhasználható volt. Örültünk e találmánynak, mivel a hulladékgazdálkodás egyik legnagyobb problémája az irdatlan mennyiségben keletkező, üresen is hatalmas helyet elfoglaló műanyagpalackok sorsa. De hogyan gyűjthetők be a zsugorított palackok?

Az az ötletünk támadt, hogy a zöld iskolák ingyen kapjanak a vállalkozótól TERMO-PRESS készüléket és a gyerekek az otthonról hozott, valamint az iskolában előkerülő palackokat zsugorítsák, majd postán küldjék el a Budafilternek, és kapjanak tisztes pénzt. Az akció népszerű volt, a diákok lelkesen zsugorítottak. Később a készülékekhez 2 db gyűjtőzsák is járt, melybe zsákonként 300-350 db zsugorítmány fért és a gyűjtőzsák a postán ingyen feladható lett. Megtörtént a régi „gyűjtsd a vasat, és a fémet, ezzel is a békét véded” jelszó adaptációja a XXI. századi innovációhoz igazítva: „Zsugorítsd te is a Petet, igy lesz tele a zsebed!” (Saját költés.)  Sajnos, később a cég eladta a licencet egy arab vállalkozásnak, ezzel e sikeres akciónak is vége lett.