Jelenlegi hely

Jogosítvány, csaknem ötven gépre

Dobróka Tamás, a HE-DO Kft. tulajdonosa
Dobróka Tamás, 365 üzleti történet
„A jó szó és a példamutatás többet érhet hosszú távon, mint a felelősségre vonás”

 

Vezetőként nem kenyerem a megfélemlítés. Ha valaki igényli, szívesen segítek, ha megakad a munkájában. Az alábbi történet is ezt példázza.

Mielőtt néhány éve átvettem a cég irányítását édesapámtól, végigjártam a ranglétrát az útépítő szakmában. Így szinte az összes aszfaltozáshoz, útépítéshez szükséges gépet ismerem, tisztában vagyok vele, milyen technológiai, műszaki változások történtek, hiszen az elmúlt huszonöt évben testközelről kísértem végig az ágazat korszerűsítését. Bár nem az úthengerről ültem a vezetői székbe, de csaknem ötven gépre van jogosítványom. Sajnos a munkaterületeken lévő napi munkában ma már nem veszek részt, de senki nem tudna zavarba hozni, ha arra kérne, hogy a cégünk tulajdonában lévő valamelyik eszközzel, géppel dolgozzak.

Néhány évvel ezelőtt éppen egy munkaterületi bejáráson vettem részt, amikor észrevettem, hogy az egyik kotrógépen dolgozó gépkezelő nem úgy végzi a munkát, ahogy azt kellene. Mivel nem ismertem, illedelmesen bemutatkoztam, és megkérdeztem tőle, hogy miért úgy dolgozik, ahogy. Mire azt válaszolta, hogy azért, mert azt a feladatot csak úgy lehet kivitelezni. Felajánlottam neki, hogy pihenjen egy kicsit, igyon meg egy kávét. Így is tett, behúzódott az út melletti fa árnyékába, hogy a munkavédelmi szabályoknak megfelelően ne tartózkodjon a gép hatósugarában, én pedig beültem a kotrógép fülkéjébe, és öt-tíz perc alatt elvégeztem a munkát.

Mindeközben megérkezett egy másik munkatárs, aki több évtizede dolgozik nálunk gépkezelőként és méltatlankodni kezdett, hogy a társa miért kávézik az út szélén, és miért én ülök a gépen.  A pihenő kolléga elmondta, hogy szerinte a rézsű oldalba nem lehetett volna azt a szöghajlást megcsinálni, ami nekem sikerült. A tapasztaltabb gépkezelő erre jót mosolygott, és azt javasolta társának, hogy legközelebb ne keressen kifogást, ha valamit nem tud megcsinálni, hanem inkább kérjen segítséget, mert mi már húsz évvel ezelőtt is együtt dolgoztunk ilyen terepmunkákon. A”felvilágosított” kolléga megilletődve köszönte meg a közreműködést. Végül mindannyian egy jót nevettünk a helyzeten. Azóta nem panaszkodott rá egyetlen építésvezető sem.

Tulajdonosként mindenképpen tanulságos volt ezt a szituációt megélni, mert szembesültem azzal, hogy a jó szó és a példamutatás többet érhet hosszú távon, mint a felelősségre vonás. Meggyőződésem, hogy már abból is sokat tanulhatunk, ha belájuk a hibáinkat. El kell ismernem, hogy jó érzés is volt egy kicsit ismét munkagépre ülni, mert a 25 évvel ezelőtti időkre emlékeztetett, amikor édesapámmal közösen kezdtünk el az építőiparban dolgozni, és együtt megalapítottuk a HE-DO Kft-t.