Jelenlegi hely

Hatvan-hetven inkasszó a számlán

Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke
dr. Molnár Andrea, 365 üzleti történet
„A jelenlegi tempót kalkulálva akár száz évig is lesz munkánk”

 

Nyolc évvel ezelőtt a kishúgomat beadtuk a Debreceni Református Kollégium óvodájába. Lehangoló látvány volt a lepusztult játszóudvar, sőt, balesetveszélyes is. Családunk ezen változtatni akart, ezért összeadtuk a pénzt a játékpálya korszerűsítésére. A szülők boldogok voltak, az óvoda hálás. Ez a prototípus volt a multi funkciós óvodasportpályák „őse”. És akkor beugrott az ötlet: ha ott ennek ennyire örülnek, talán máshol is jól jönne egy sportpálya. Ilyen akkor még óvodákban sehol nem volt. Senki nem gondolt arra, hogy a kicsik igényeiknek megfelelő sportpályát tervezzen.

2011-ben találkoztam Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat legendás hátvédjével, akinek azonnal megtetszett az ötlet. A nevét adta, közreműködésével még abban az évben létrejött az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány. Jókor, jó időben. Akkoriban már megjelentek a tao-pénzek közcélú felhasználásáról szóló tervezetek, én folyamatosan tájékozódtam ezekről. Ezért mi már úgy fogalmaztuk meg a közalapítványunk alapító okiratát, hogy támogatásra érdemesek legyünk. Jó hasznát vettem annak, hogy sport és gazdasági jogászként tudtam jogban és üzletben is gondolkodni, egyszerre.

Mert bármennyire is furcsa, de a közalapítványok is üzleti vállalkozások. Sajátos, különleges szervezetek. Társadalmilag hasznos célra jönnek létre, ámde a működéshez, működtetéshez profi menedzserekre van szükség. Különben nagyon hamar tönkremennek. Itt a transzparens, szabályszerű működés alapkövetelmény, a pénzekkel bármikor el kell tudni számolni. Fillérre. Az óvodákat önkormányzatok tartják fent, ők a mi legfőbb szövetségeseink is egyben. De ők a közpénzek legfőbb őrei is. Egy évben 60-70 inkasszó is van a számláinkon, egy üzleti vállalkozás ettől nagyon ideges lenne. Nálunk ez a „normális”: az önkormányzatok ugyanis csak úgy finanszírozhatnak ilyen vállalkozást önrésszel, ha esetleges szabálytalanságnál azonnal vissza is vonhatják pénzüket.

Nem hibázhatunk. Ha fontos az üzletben a bizalom, itt hatványozottan az. Ha fontos egy vállalkozásnál a szabályok betartása, itt mozdulni sem szabad enélkül.  Több mint 340 óvodában adtunk már át sportpályát, de már Erdélyben, sőt Albániában is dolgoztunk. Magyarországon négyezer-ötszáz, a határokon túl még másfél ezer magyar óvoda van. Vagyis a jelenlegi tempót kalkulálva akár száz évig is lesz munkánk. Most kilencen dolgozunk főállásban az alapítványnál. Én két év óta szintén csak ezt csinálom. Másodállásban, munka mellett is lehet közhasznú munkát végezni. Ám ha céltudatosan, hatékonyan akarunk dolgozni, ahhoz teljes erőbedobás kell. És szakértelem, minden fokon. A közhasznú alapítványokban dolgozó civilek sokszor az adott terület legjobb szakértői. Úgy vélem, ez ránk is igaz.