Jelenlegi hely

Határidőzés

Varga József, a Tolnagro Cégcsoport tulajdonos-vezérigazgatója
365üzletitörténet,Dr.Varga József, Tolnagro
„Összes lehetséges fegyveremet bevetettem, de nem jutottam közel hozzá”

 

Vállalkozásom korai szakaszában történt ez az eset. Az állatorvosi egyetem elvégzése után egy multi cégnél voltam humán orvoslátogató, mellette állatorvosként praktizáltam, és építettem a vállalkozásom, mely állatgyógyászati termékekkel kereskedett.

Volt egy nagyon komoly cég, amelyet potenciálisan nagy vevőnek gondoltam, ezért próbáltam megnyerni. Nem ment. Szóba se akart állni velem. Összes lehetséges „fegyveremet” bevetettem, de nem jutottam közel hozzá. Mintha fallal vette volna körül magát.

Törtem a fejem, mit tegyek. Akkoriban hirdettek egy kereskedéssel foglalkozó tréninget. Bár általában untam az ilyen képzéseket, de elhatároztam, erre elmegyek, és nagyon fogok figyelni, hogy valami hasznosítható tudással távozzak. Szörnyű volt az egész nap, ám egyszer csak előkerült egy olyan téma, amiről tudtam: ez kell nekem, ezért jöttem én ide. Mit tegyünk, ha valakit nagyon le akarnak rázni, még szóba sem állnak vele, így el sem tudja mondani ajánlatát? – hangzott a téma felvezetése. Határidőzzünk! – jött a bűvös válasz. Azaz ne hagyjuk, hogy egy távoli időpontra hivatkozva fejeződjön be a beszélgetés. Addig szűkítsük az időtávot, míg egészen konkréttá nem válik. Eldöntöttem, hogy ezt a módszert kipróbálom.

Másnap újra hívtam a „célszemélyt”. Szerencsére fel is vette a telefont. A szokásos lerázásos szöveggel válaszolt az első mondatomra, hogy majd hívjam a következő hónapban. Tovább kérdeztem: a hónap elején, vagy végén? Az elején. Az első hét jó lesz? Jó. Melyik nap? Én már egyre kínosabbnak éreztem a faggatózásomat, durván erőszakosnak tűntem saját magam számára. De ezt most nem hagyhatom abba – bátorítottam magam. Határidőzést tartok! A péntek jó lesz, hangzott a vonal túlsó végéről.  Délelőtt vagy délután? – préseltem ki magamból az újabb kellemetlen kérdést. Délután… A két óra megfelel? – és amikor ezt kérdeztem, úgy véltem, tényleg átléptem minden udvariassági szabályt. De nem. Megegyeztünk a két órában.

Letettem a telefont, és vártam a pénteket. Akkoriban még régi típusú mobiltelefon volt, térerő is alig volt a lakásban. Végig próbáltam minden szegletet, hol a legerősebb a vétel, oda akartam elhelyezkedni azon a bizonyos péntek délutánon.

Erre azonban már nem volt szükség. Másnap csengett a telefon, s ez a cég 800 ezer forint értékben rendelt állatgyógyszereket. Azóta ezt mesélem kollégáimnak, amikor reménytelennek látszó esettel találkoznak. És még egyet: a jó pap holtig tanul. Azaz érdemes úgy elmenni egy képzésekre, hogy ott biztosan találjunk valami hasznosat. A határidőzés jó módszer. Ám van egy másik oldala is: a határidőket nekünk is tartani kell. Ha akadály lenne, előre jelezni kell. Ha mi nem határidőzünk korrekten, nem működik az egész.