Jelenlegi hely

A győztes attitűd

Mészáros György, az MVÜK volt ügyvezető igazgatója, a 3rdGEN Zrt.egyik alapítója
Mészáros György, 365 üzleti történet, MVÜK
„Egy kicsit izgultam. Időben odaértem a találkozóra, ahol is egy szép szál ember fogadott minket, és nem hagyományos módon üdvözölt.”

Vajon mitől függ egy vállalkozás sikere? Hogyan lehetséges, hogy egyes emberek bármibe kezdenek, mindig sikeresek lesznek? Én abban hiszek, hogy van egy titok! Van egy úgynevezett győztes attitűd...

2012-őt írunk. Üzleti közösségünk egyik tagja megígérte, hogy elvisz Jánoshoz, az OPTEN akkori vezetőjéhez. A találkozás több szempontból is érdekesnek ígérkezett, többek között azért, mert – mint utólag kiderült – sem ő, sem én nem tudtuk pontosan, hogy mit várunk ettől a találkozótól. Én arra gondoltam mindössze, hogy mivel üzleti adatokkal foglalkozik a cég, majd csak találunk kapcsolódási pontokat, hiszen networking rendezvényeinkre évente már akkor is sokszáz cég tette be a lábát. Alapelvem volt, s maradt: soha nem tudhatjuk, hogy mi sül ki egy üzleti találkozóból! Nem szabad előre eldönteni, hogy hasznos lesz-e az, vagy sem…

Az OPTEN már akkor ismert cég volt a piacon, a mi üzleti közösségünk pedig szépen gyarapodott, de még nem voltunk túl nagyok. Így egy kicsit izgultam. Időben odaértem a találkozóra, ahol is egy szép szál ember fogadott minket, és  – túlzás nélkül állíthatom –  nem hagyományos módon üdvözölt...  Velem jött az a cégvezető is, aki összehozta a találkozót, és döbbent arccal figyelte a fejleményeket. Utólag nem is csodálkozom ezen, hiszen leendő üzleti partnerem első mondata így hangzott felém: „Hát te meg mi a fenét keresel itt?”

Viszonylag hamar kiderült közös barátunk számára, hogy Jánossal egy gimnáziumi osztályba jártunk 4 éven keresztül. Igazán sorsszerű és meglepő volt a következő fordulat is: annál a cégnél ez volt János utolsó napja. És nem csak az utolsó napja, de az utolsó tárgyalása is... Hirtelen átfutott az agyamban, hogy akkor mi most minek jöttünk ide, ebből semmi nem jöhet már ki, de ezt a borús gondolatot felülírta a lehetőség: minden kapcsolatból kinőhet valami. Ha nem most, akkor majd máskor.  

És lám, mi lett e találkozásból? Immár 5 éve cégtársak vagyunk. Több mint 2 éve együtt dolgozunk nap mint nap. Árbevételünket megötszöröztük, a profit megtízszereződött, és piacvezetők lettünk az üzleti networking területén, Magyarországon.

A véletlennek köszönhető mindez? Korántsem! Kellett hozzá valami nagyon fontos dolog... Hit abban, hogy az emberi kapcsolatoknak ereje van. Hogy üzleti kapcsolatainkat érdemes ápolni és érdemes a kapcsolati tőkénket folyamatosan növelni. Érdemes találkozni más vezetőkkel, mert ez nemcsak jó időtöltés, de sohasem tudhatjuk, mi jön ki belőle. Ez számomra a győztes attitűd!... Volt egy szimpla találkozás, és ez megváltoztatta mindkettőnk életét. János még néhány évig dolgozott a multi világban, aztán végleg a cégünkben kötött ki. Én pedig kaptam egy olyan társat, akivel együtt sikeresek lettünk.