Jelenlegi hely

Ez már a világnak is sok

Tkacsik Márta, az FMC Consulting és az Artbos Kft. (Patikakert) alapítója
Tkacsik Márta, az FMC Consulting és az Artbos Kft. (Patikakert) alapítója
„Zárt világot alkotunk. Azt hisszük, hogy nekünk, embereknek minden sikerülhet.”

 

Éppen a rendszerváltozás előtt kezdtem el foglalkozni a számítógépes világhálózatokkal. Az internettel még akkor, amikor neve sem volt (TCP/IP hálózatnak neveztük), és országos szinten is csak maroknyi fiatal érezte meg benne a lehetőséget. Az akkori Csehszlovákiában különösen vonzott engem a lehetőség, hogy kapcsolatot teremthessek külföldi kollégákkal, ha másképpen nem, akkor a számítógépeink összekötésével.

1992-ben, a műszaki egyetem és a Szlovák Tudományos Akadémia színeiben sikerült összehívnunk 200 informatikai vezetőt és üzletembert egy internetről szóló konferenciára. Az e-mailről meséltem nekik, a web akkor még nem volt használatban. Az előadásom után megveregették a vállamat, megdicsértek, hogy „ugyan nagyon okosakat mondok, de sajnos tipikusan akadémikus a gondolkodásom”, mert „ők biztosan nem fognak soha elektronikus levelezést használni az üzleti életben, még a leányvállalatokkal való kommunikációban is kizártnak tartják ezt megoldást…”.

Aztán jött az első e-bank megoldásom, 1995-ben. 1996-ban az elektronikus pénztárcáról adtam elő egy bank menedzsmentjének, ahol éppen dolgoztam. Csoda, hogy meghallgattak.  De innentől már nem volt megállás: az e-business, a különböző vertikális és horizontális elektronikus, leggyakrabban internet alapú kommunikációs megoldások szinte kimeríthetetlen lehetőséget nyújtottak. És nekem nagyon sok kreatív és innovatív munkát, fantasztikus sikerélményeket.

Felbolydult a világ. Megállíthatatlanul. Vagy mégsem?

Majdnem 25 év kemény virtuális építkezés után úgy éreztem, hogy ez már kicsit sok. A világnak is sok, nemcsak nekem. Lehet, hogy megszólalt bennem a mindig is működő női, a védő, óvó ösztön. Tudatosult bennem, hogy a folyamatos intenzív munkát, a sok utazást én azzal éltem túl, hogy lehetőségem volt visszavonulni a természetbe. Mertem pici – bár aktív, de alkalmazkodó –része lenni egy nagy egésznek, a Természetnek. Ezért aztán nagy fordulattal biogazda lettem, és egyre fokozódó rácsodálkozással kutatom a természet és az emberi szervezet komplexitását, összefüggéseit. Most is alkotok, de másként. Alkalmazkodom. És tisztelek.

Egy informatikai projektben mindent mi, emberek határozunk meg. Zárt világot alkotunk. Azt hisszük, hogy nekünk, embereknek minden sikerülhet. A természetben az ember csak egy elem a sok közül. Ha jól csinálja, akkor annak szerves része. Nem ellene van, hanem együtt vele, benne. Ha rosszul, akkor arra ráfizet, akár elhiszi ezt, akár nem.

Szükséges néha két lépést előre, utána egyet hátra lépni. Ellenőrizni az irányt, és korrigálni, ha kell. Most kell!