Jelenlegi hely

És feleségül ne vegyelek?

Csaposs Noémi, a Select Humánerőforrás Kft. ügyvezető igazgatója
Csaposs Noémi, 365 üzleti történet
„Az én hajam is égnek állt és rettenetesen sajnáltam a zavartan hebegő felvételizőket. Sokan elvéreztek a kérdéseken."

 

Éveken át közvetítettem munkatársakat az egyik nagy áruházlánc igazgatójának. Néha a felvételi beszélgetéseken is bent ültem. Ilyen vizsgáztatást azóta sem láttam!

A főnök – mert ő jelen volt minden fontos meg kevésbé fontos dolgozó felvételénél – először csak szakmai kérdéseket tett fel. Majd jött a logikai próba, és váratlanul olyan fejtőröket dobott be, amivel zavartba hozta a pályázókat. Három teve tevegel a sivatag felé – kezdődött az egyik kedvenc feladványa, egy másikkal meg azt firtatta, hogyan lehet három vágással nyolc felé vágni egy tortát… Amikor először hallottam, az én hajam is égnek állt és rettenetesen sajnáltam a zavartan hebegő felvételizőket. Sokan elvéreztek ezeken a kérdéseken. Csak azok lehettek esélyesek, akik zavarukban is gondolkodtak, és látszott, meg akarják oldani a különös feladványokat. Az igazgató sokszor a kollégáit is behívta, hogy lássák, miként kell megtalálni a legmegfelelőbb embereket…

A munkatársai tisztelték, de tartottak is tőle. A legváratlanabb okok miatt rúgott ki embereket, vagy éppen emelt a magasba. Egyik fiatal üzletkötőtől például azért vált meg, mert tárgyalás közben elpirult… Semmi nem látszódhat az arcunkon, mondta, és alkalmatlannak nyilvánította a kezdő kollégát. Ő később egy másik nagy cégnél lett sikeres vezető…

Nem bánt különbül a beszállítóival sem. Ott kegyetlenül nyomta lefelé az árakat, s mivel profi módon csinálta, kevés esélye lehetett a kemény tárgyalásra felkészületleneknek. Ha bent voltak a kollégák, nekik külön is fitogtatta szellemi fölényét. Megmutatta, úgy tud bánni az üzleti partnerekkel is, hogy azok szinte mindig beadják a derekukat. Örültek, hogy beszállítók lehetnek.

Egyik nap jött egy másik cégvezető. Ugyanolyan magas, mackós testalkatú volt, mint az áruházlánc igazgatója, még a beszédstílusúk, hangszínűk is hasonlított. Nyugodt, mély hangon, indulatok nélkül tárgyaltak. Pontosabban az igazgató beszélt egyfolytában, sorolta a feltételeket. A megjelölt árat felezte, majd abból is engedményeket kért, némi fizetési kedvezménnyel, meghosszabbított határidővel, és… A beszállítani szándékozó férfi egyre mélyebben hallgatott. Majd amikor kis szünet állt be, csak ennyit kérdezett mély, dörmögő hangon: és feleségül ne vegyelek? Megállt a kés a levegőben. Ezt még senki se merészelte… A főnök is meglepődött, kizökkent a diktátor szerepéből. Sőt, zavarba jött… Feleségül? Őt?! Egy másik macsó?! Egy szó mint száz, gyorsan lezárta a tárgyalást: elfogadta a beszállító javaslatát. Ilyen még nem volt! Azóta a cégnél szállóigeként fel-felhangzik a mindent megváltoztató kérdés: és feleségül ne vegyelek? Nagy nevetés, összekacsintás. Igen, a főnököt is meg lehet leckéztetni. Csak megfelelő személy kell hozzá.