Jelenlegi hely

Elengedni tudni kell

Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója
Szigetvári József, 365 üzleti történet, szallas.hu
„Egy napon olyan erős gyomorfájásaim voltak, hogy el kellett mennem az ügyeletre, ahol rögtön bent is tartottak”

„Megy ez nekem, srácok! Nyugi, tudom, mit csinálok” – állandóan ezt mondogattam a Szallas.hu két alapító tulajdonosának, akkori ügyvezetőtársaimnak, amikor egy időben állandóan azzal nyaggattak, hogy adjak le a feladataimból. Úgy vélték, hogy azzal a munkatempómmal nem fogom sokáig bírni. Szó mi szó, úgy 2012 táján, eléggé túlvállaltam magam. Akkoriban a Szallas.hu még a Sanoma Mediához tartozott, amelynek portfolióigazgatójaként a Szallas.hu mellett mintegy tucatnyi más, gyorsan növekvő online terméket, köztük a Profession.hu-t és az Olcsóbbat.hu-t vezettem. Amikor 2011 őszén bekerültem a Szallas.hu vezetésébe, a portál már piacvezetőnek számított, így önmagában ennek a cégnek a vezetése elég feladatot, kihívást jelentett számomra. Ezt azonban egy ideig nem voltam hajlandó beismerni, és nem akartam kiadni a kezemből a többi portált.

Egy napon azonban olyan erős gyomorfájásaim voltak, hogy el kellett mennem az ügyeletre, ahol rögtön bent is tartottak. Egy hétig voltam a kórházban, tetőtől talpig átvizsgáltak, de nem találtak semmit. Mire kiengedtek, a fájdalomcsillapítók hatására meg is szűntek a panaszaim. Annyit tudtak mondani az orvosok, hogy pihenjem ki magam.

Amellett, hogy kiderült, nincsen semmilyen komoly bajom, az egyhetes bennfekvés arra is jó volt, hogy átgondoljam a dolgaimat. A mindennapi mókuskerékből kiesve, ráébredtem arra, hogy iszonyatosan sok dologgal foglalkozom egyszerre, amin változtatnom kell. Tudatosult bennem, hogy nem tudok mindent egyedül megcsinálni, és nem kell azt hinnem, hogy mindent csak én tudok megoldani. 

Segítette a feleszmélésemet az is, hogy a kórházban találkoztam egy olyan vállalkozóval, akinek velem ellentétben valóban komoly gyomorproblémái voltak. Neki ráment az egészsége arra, hogy a vállalkozásának sikerességét mindenek fölé helyezte. Azt mondtam, én idáig nem akarok eljutni. Ha egy vállalkozó minden termékével, minden piacon sikeres akar lenni, akkor egy idő után rá fog arra döbbenni, hogy így nem lehet hosszú távon eredményes. Ez szerintem különösen a digitális termékekre igaz. Rájöttem, hogy én is csak akkor lehetek sikeres, ha képes vagyok feladni, elengedni dolgokat. Ezért két év alatt fokozatosan leadtam a Szallas.hu ügyvezetésén kívüli munkáimat, így 2013 végétől már kizárólag csak a Szallas.hu-val foglalkozom.

Miután komolyabb egészségügyi problémám nem volt – mindig is egészségesen étkeztem, rendszeresen sportoltam – , így a kórházból kikerülve sem kellett radikális életmódváltásba fognom. De az is egyfajta életmódváltás, ha az ember felismeri a határait, rendezi a sorokat, és képes elengedni dolgokat. Nekem ez sikerült. Még időben.