Jelenlegi hely

Egy édes álom megvalósul

Kemenes-Barta Edith, a Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft. tulajdonos ügyvezetője
Kemenes-Barta Edith, a Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft. tulajdonos ügyvezetője
„Nem volt vakáció, hétvégi szórakozás, még az iskola után is beosztották szabadon maradt óráinkat”

 

 Virágkertész szüleim már az átkosban is jó módú embereknek számítottak. Sokat dolgoztak, de nekünk, gyerekeknek is ki kellett vennünk részünket a munkából. Nem volt vakáció, hétvégi szórakozás, még az iskola után is beosztották szabadon maradt óráinkat.

Sokáig nehezteltem ezért, de ma már tudom, hogy ezek az évek edzettek kitartásra, a munka tiszteletére, és arra, hogy nincs alsó vagy felsőbb rendű tevékenység. Csak a feladat, amit a legjobb tudásunk szerint kell elvégeznünk.

Az első vállalkozásom története a virágok, növények iránti örök szerelemhez kapcsolódik. 1988 nyarán hivatalosan, családostól – két lánykánk 8 és 12 volt éves volt akkor – települtünk át Erdélyből az anyaországba. Tele félelemmel, szorongással, egy új élet reményében és egy titkon dédelgetett álommal, hogy lesz egyszer egy saját gyönyörű virágboltom. Már itt, Magyarországon. Pár héttel később egy metró aluljáróban megálltam egy virágbolt kirakata előtt, éppen álmodoztam a saját üzletemről, így nem vettem észre, hogy közben kiraboltak… Elkeseredtem, de ez sem tántorított el. Tudtam, eljött az idő, hogy a magam ura legyek! 1989 őszét írtuk, 10 ezer forint kölcsönnel belevágtam az álom megvalósításába.

Eleinte előfordult, hogy délig még senki nem nyitott ajtót az üzletben! Ilyenkor hátra mentem a raktárba és imádkoztam. De hamar megszerették a virágboltot és talán engem is. A csokrok kötése közben emberi sorsok, jellemek rajzolódtak ki előttem.  Közben bővült a vállalkozásunk egy konyhafelszerelési bolttal is.

Mindig nagyon szerettem sütni-főzni a gyarapodó családnak, a krémesemet különösen kedvelte mindenki. Egy idő után fő hobbim, a sütés már nemcsak otthoni kedvelt időtöltéssé vált.  Felrémlett bennem a szászrégeni ház konyhája, a diós és mákos bejglik utánozhatatlan illata. Elhatároztam, hogy 56 évesen belevágok egy cukrászati vállalkozásba is. Merészség és eltökéltség vezetett ekkor is. Először a Lipóti Pékség üzleteibe szállítottunk, ami nagyon jó ötletnek bizonyult. Ma gyártó üzemünk működik Biatorbágyon és öt üzletünk viseli a Kemenes nevet. Milliárdos az évi forgalmunk és 100 embernek adunk munkát.

Új üzleteinket már franchise rendszerben működtetjük majd. A franchise iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy rövid időn belül Tihanyban és Mezőkövesden is nyílik Kemenes cukrászda. A sütésből, mint szenvedélyből, hobbiból, teljesedett ki a családi vállalkozásunk, amelyet a férjemmel és lányaimmal működtetünk. Remélem, tovább viszi majd a céget öt unokám is.