Jelenlegi hely

Czakó Borbála, a HBLF elnöke, az EY globális partnere

A visszautasíthatatlan ajánlat
Czakó Borbála, 365 üzleti történet, HBLF
„Egész illemtan-könyvgyűjteményem van. Ez már amolyan hobbim is lett.”

 

Sok karriertervem volt az életemben, de hogy nagykövet legyek, arra soha nem gondoltam. Így amikor ajánlatot kaptam erre, első gondolatom az volt: nem fogom itt hagyni az EY vezérigazgatói állását! Ahol többszörösét keresem, mint amennyit diplomataként valaha kaphatnék…

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) elnökeként is élveztem az üzleti élet pezsgését. E szervezet Károly walesi herceg személyes kezdeményezésére jött létre még 1992-ben. Gyakran jártam Londonban, a kapcsolatokat erősíteni, és persze tanulni, tapasztalni.  Így amikor 2004-ben Magyarország az Európai Unió tagja lett, az a megtiszteltetés ért, hogy a 10 csatlakozó ország nevében az International Business Leaders Forum nemzetközi találkozóján Londonban, a királyi család jelenlétében én mondhattam a köszöntő beszédet a St James Palotában. Ott volt cégem globális elnöke is. Izgultam. Nem tudtam, mit szól majd közéleti szereplésemhez… Károly herceg után felszólalni igazi kihívás volt.  A Külügyminisztériummal is jó kapcsolatokat ápoltam. Károly herceg budapesti látogatásai diplomáciai szempontból is fontosak voltak.

Talán így adódhatott, hogy 2006-ban felkértek, legyek én Magyarország londoni nagykövete. Olyan személyt kerestek, aki járatos az üzletben, de diplomáciai tudással is rendelkezik. A hozzám közel állók viszont óvtak attól, hogy elvállaljam. „Nem fogsz tudni eligazodni a diplomáciai protokollban!” – figyelmeztettek. „Túl sok a kötöttség! Nem neked való!” – hangzott a sommás lebeszélés.

A protokolltól nem féltem. Korábban 10 évig dolgoztam a Világbanknál ENSZ diplomataként, volt ott elég viselkedési szabály, amit ismernem kellett. Ezt annyira komolyan vettem, hogy több protokollkönyvet is elolvastam. Sőt! Ez különösen érdekel, ma már egész illemtan-könyvgyűjteményem van. Amolyan hobbim is lett…

Mindent végiggondolva, egyre inkább izgatott ez a munka! Nem tudtam visszautasítani! Vonzott. Így 2006-2010 között londoni nagykövet lettem. Életem egyik legizgalmasabb feladata volt! És ami igazán meglepett: sose gondoltam volna, hogy nagykövetként többet fogok dolgozni, mint cégvezetőként. Pedig így volt. Szombaton-vasárnap is gyakran volt teendőm, mert a diplomáciában, Londonban mindig történik valami.

A megbízatásom utáni időszakra nem volt különösebb tervem. Úgy gondoltam, visszatérek Budapestre. Az EY globális vezetői akkor éppen ismét Londonban voltak, az izlandi vulkánkitörés miatt plusz egy napot ott maradtak, és velem vacsoráztak. Amikor a budapesti visszatérésről beszéltem, az elnök megkérdezte: mi lenne, ha londoni munkahellyel a cég globális partnere lennék? Hát… mit mondjak! Ez olyan fordulat volt, amire megint nem számítottam. De ennél jobb akkoriban nem is történhetett volna velem!