Jelenlegi hely

Bátran nézhetek a tükörbe

Tóth Tamás, az Opten Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója
365 üzleti történet, Tóth Tamás, Opten, üzleti tisztesség
„Egy olyan történet sodrásában találtam magam, ami akár egy krimibe is beillett volna”

 

Alig egy éve történt. Kaptam egy telefonhívást, hogy az egyik konkurensünk két vezetője távozott a cégtől és szeretnének velem beszélgetni. Több forgatókönyvön gondolkodtam: milyen feltételekkel, cégautóval, mennyiért érné meg felvenni őket, ha tényleg szimpatikusak és jó szakemberek. Nehéz jó munkaerőt találni.

Tudom, hogy nincs könnyű siker, nincs egyszerű iparág, de az ember a sajátját valahogy mindig nehezebbnek látja. Információt – pláne online információt – eladni kicsit megfoghatatlan lehet elsőre. Pedig már Magyarországon is sokan tudják, hogy az üzleti partnereket ismerni kell. Fel kell tudni mérni, fognak-e fizetni, mint ahogy azt is, hogy milyen valószínűséggel és milyen terméket vesznek majd meg. Szóval a céginformációs területen a felkészült értékesítők mellett sokat ér a szakmailag felkészült ügyfél is.

Az udvariassági körök után viszonylag gyorsan kiderült, a fiatalember és a hölgy nem állást keres. Ők ketten együtt távoztak a cégtől és egy igen értékes adatbázist kínáltak fel nekem: a konkurens cég ügyféladatbázisát termék és előfizetési díj adatokkal. Nekem! Azon cég vezetőjének, akivel hosszú évekig kemény, de korrekt versenyben küzdöttek meg az ügyfelekért. Millió gondolat cikázott végig a fejemben. Az ajánlat elfogadása egy pillanatra sem merült fel bennem, viszont azért eltűnődtem egy halvány pillanatig, hogy mekkora előnyre lehetne szert tenni egy ilyen adatbázis birtokában. Nyilván tisztességtelenül. De a következő pillanatban már inkább azon gondolkodtam: vajon tőlünk is kijuthatnának ilyen adatok? És ha igen, mit várnék akkor? A beszélgetés végén abban maradtunk, hogy átgondolom és jelentkezem a válasszal. Tudtam, hogy időt kell nyernem. Jogi segítséggel kirajzolódott, mit kell tennem.

Innentől kezdve egy olyan történet sodrásában találtam magam, ami akár egy krimibe is beillett volna. A rendőrségen tett feljelentést követően, a nyomozók összeállították a tervet. Adatbázismintát kértem – mert ugye az ember még kamuból sem vesz látatlanba adatbázist – és utána időpontot egyeztettünk az üzletre. Egy nagy bolt éttermében, bemikrofonozva, tucatnyi álcázott rendőrrel körülvéve és egy egész táska pénzzel a kezemben találkoztam újra velük. A megfelelő pillanatban igazi filmszerű rajtaütéssel ért véget a történet. Bilincsben vezették el őket.

Tudom, hogy jól döntöttem. Ma sem tennék mást. Tanulságként cégen belül is elmondtam a történteket a kollégáknak, amit a rajtaütésig titokban tartottam. A belső biztonsági protokolljainkat szigorítottuk. Fő az elővigyázatosság! És bár az ügyben még nincs ítélet, megnyugtató, hogy akárcsak a mesékben, úgy a valóságban is, a rossz elnyeri méltó büntetését. És hogy a jó elnyeri-e jutalmát? Hát, ezt nem tudom… Nekem már az jutalom, hogy reggelente bátran nézhetek a tükörbe.