Jelenlegi hely

Az önmagát vezető csapat

Váradi Zoltán, a Kramp Hungary Kft. cégvezetője és kereskedelmi vezetője
365 üzleti történet,Váradi Zoltán
„Egy szuverén ember élvezi ezt a felállást, egy utasításhoz szokott hamar elmenekül.”

Hét évvel ezelőtt megváltozott a gondolkodásom. Addig csak magyar kollégákkal dolgoztam, akkor egy holland tulajdonú vállalkozáshoz kerültem, a Kramphoz. Nem gondoltam volna, hogy ez ennyire átalakít. De megtörtént.

Az új munkahelyemen csak külföldi főnökeim voltak. Ráadásul különböző nemzetiségűek. Bár kezdetben nem voltam vezető, de több tréningre elküldtek. Nyitottá tettek, mert egy ilyen soknemzetiségű cégnél fontos, hogy az ember befogadó legyen. Élveztem ezt az új szemléletet, szívtam magamba a tudást. Így amikor két év múlva vezető lettem, már ebben a szellemben kerestem a munkatársakat. Erre a munkára nem alkalmasak a végrehajtó típusú emberek. Képzés, tréning mindenkinek jár, a szaktudás birtokában viszont fontos a problémamegoldás, az önálló gondolkodás. Nálunk a szabadságszerető, kreatív emberek boldogulnak. Ők élvezhetik az önálló munka minden előnyét. És adott esetben hátrányát. Konzultálhatnak velem, meg más vezetőkkel és kollégákkal is, de a feladatot nekik kell elvégezniük. Egy szuverén ember élvezi ezt a felállást, egy utasításhoz szokott hamar elmenekül.

A cég központja Kecskeméten van, én Szombathely mellett lakom, döntően onnan irányítok. Ha kell, hetente egyszer a központban vagyok, de erre ritkán van szükség. A technika minden vívmányát használjuk, a videokonferencia-beszélgetés jól helyettesíti a személyes jelenlétet. Arról nem beszélve, hogy ez sokkal olcsóbb, mint az utazás…

De nem is a költségmegtakarítás a legfontosabb! Inkább az számít, hogy ez a távirányítás nagyfokú bizalmat feltételez. Tudom, hogy kollégáim tisztában vannak a feladataikkal, a célokkal. Rajtuk múlik, milyen színvonalon szolgálják ki partnereinket. A szakirodalomban ismert ez a vezetési módszer, ez az „önmagát vezető csapat” irányítási modell.

Hét éve indult ez a cég Magyarországon. A nulláról átléptük a milliárdos árbevételt. Kereskedünk, értéket teremtünk, megoldást nyújtunk. Kevesen vagyunk, mindenki kereskedelmi munkakörben dolgozik, de nagyon sokszor univerzálisnak kell lennünk. Igen, a profit a lényeg nálunk is, de nem ez hatja át a mindennapjainkat. Nekem nem kell órákat az Excel-tábla fölött görnyednem, és a számokat tologatnom, hogyan tudom a legtöbb hasznot kihozni a működésből. Itt a legfontosabb a kreatív, szabadságszerető munkatárs. Ha ők megvannak és folyamatosan fejlődünk, baj nem lehet. A múlt évig a román és a bolgár piacot is Magyarországról irányítottam. A romániai piac olyan sikeres lett, hogy tavaly saját lábra állt, helyi vezetéssel. Egyedül is boldogulnak.  A munkatársak zömét oda is én vettem fel. Örülök eredményeiknek.

Vagyis: működik a tudásra, a szabadságra és a bizalomra építő vállalati modell. Élvezem. És oktatom, terjesztem: így is lehet…