Jelenlegi hely

A válság viszi a pénzt, de időt ad

Dr. Németh Balázs, a Kvalikon Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója
Dr. Németh Balázs, a Kvalikon Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója
„A válság után látványos volt a cég felfutása. Két év múlva extranyereséget produkált. Az ő példájuk lebeg most a szemem előtt.”

 

A koronavírus járvány miatt leállt a gazdaság. Egyik pillanatról a másikra megszűntek a bevételeink, de a költségek maradtak. Elgondolkodtam, hogy mi a helyes út egy ilyen helyzetben. Egy korábbi partnerünk példája jutott eszembe, akit a 2008-as válság bajba sodort. Túlélte, sőt megerősödve került ki belőle.

Ez a vállalat nagy földmunka gépeket gyártott. Minket 2007 végén kértek fel tanácsadóként a Lean menedzsment bevezetésére és a hatékonyság növelésére. Amikor az építőiparban a hitelválság következtében megszűntek a hitelek, az ügyfeleik sem lízingeltek több gépet, 70 %-kal estek vissza a megrendelések. A cég pillanatok alatt került csőd közeli helyzetbe. Ebben az időben a gazdasági vezetőt nevezték ki ügyvezetőnek és vele vittük végig a válságkezelést. Felmértük a vállalat folyamatait és megállapítottuk, hogy nagyon hosszú a termelés átfutási ideje és sok a befejezetlen készlet, amiben benne áll a pénzük.

A problémák gyökere a termelés ütemezésében és a munkaszervezésben volt. Elkezdtük csökkenteni a termelésben lévő veszteségeket, állásidőket és a gyártásközi készleteket. Ezzel elértük, hogy lényegesen rövidült a rendelésteljesítés átfutási ideje, hamarabb ki tudta szállítani a termékeket és így készpénzhez jutott. Ráadásul kevesebb dolgozó kellett, a túlórák megszüntetésével tudták kiszolgálni a vevőiket.  A gyártási folyamatok is nagyon szét voltak darabolva, számos épületben folyt a gyártás, amelyek között több száz métert kellett vállalaton belül mozgatni az anyagokat, oda-vissza. Több üzemet bezártunk, a termelést és a gépeket néhány üzembe csoportosítottuk át, ezzel lerövidítve a gyártási időt és számos tevékenységet összevonva, létszámot, helyet és készleteket is spóroltunk.

Megnéztük, hogy mekkora a vevői igény és mennyi erőforrás kell ezek kielégítéséhez. A lecsökkent munkamennyiséghez hozzá kellett igazítani a létszámot is. Azt tanácsoltuk, hogy a kulcs értékteremtésre képes (képzett, nehezebben pótolható) embereket (mérnökök, szakmunkások) mindenképpen tartsák meg, mert ők kellenek az újbóli felfutáshoz. A felszabaduló időben a dolgozókkal közösen fejlesztettük a folyamatokat, számos területen együtt javítottuk a vállalat képességeit. A válság után látványos volt a cég felfutása. Két év múlva extranyereséget produkált. Az ő példájuk lebeg most a szemem előtt.

A válság viszi a pénzt, de időt ad. Ha jól használjuk ki az időt, akkor az a jövőben újra pénzt fog hozni. A válság lehetőség számunkra, hogy megcsináljuk azokat a fejlesztéseket, amelyekre eddig nem volt időnk. Például fejlesszük képességeinket. Mi most a jövőnket építjük. Most a szántás és vetés ideje van, de újra jön majd az aratás is.